Τσιαγί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσιάγι

Σημαία

Σφραγίδα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσιάγι
23°28′48″N 120°26′59″E
ΧώραΤαϊβάν
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Ταϊβάν
Διοίκηση
 • ΣώμαChiayi City Government
 • Mayor of ChiayiHuang Ming-hui (από 2018)
Έκταση60 km²
Υψόμετρο69 μέτρα
Πληθυσμός251.938 (2020)[1]
Ταχ. κωδ.600
Τηλ. κωδ.05
Ζώνη ώραςUTC+8
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τσιαγί (κινεζ. 嘉義) είναι πόλη στην πεδινή περιοχή της νοτιοδυτικής Ταϊβάν. Κατά τη Δυναστεία Τσινγκ ονομαζόταν Κα-τζή, ενώ η ιστορική ονομασία της είναι Τιροσέν. Το 2016 είχε πληθυσμό 270.254 κατοίκους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσιαγί είναι κτισμένο στο βόρειο μέρος της πεδιάδας Τσιανάν (γνωστής και ως Τσιαγί-Ταϊνάν), σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη θάλασσα σε ευθεία γραμμή. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κέντρου του είναι 23°28΄48΄΄ Βόρειο πλάτος και 120°26΄59΄΄ Ανατολικό μήκος, ενώ το υψόμετρο του κέντρου της είναι 32 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα ανατολικά της πόλεως υψώνεται το Αλί-σαν (βουνό Αλί), αγαπημένος προορισμός αναψυχής των κατοίκων της, ενώ στα δυτικά της βρίσκεται το Αεροδρόμιο του Τσιαγί, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλεως. Στα βόρεια της πόλεως κυλά ο ποταμός Πούζι και στα νότια ο ποταμός Μπατζάνγκ ή Πατσάνγκ. Το Τσιαγί είναι μία από τις τρεις πόλεις «επαρχιακού επιπέδου» της Ταϊβάν, οι οποίες έχουν τη δική τους πλήρη αυτοδιοίκηση ισότιμη με τη διοίκηση επαρχίας (οι άλλες δύο είναι το Σιντσού και το μεγάλο λιμάνι Τζιλούν, πάνω από αυτές βρίσκονται μόνο οι 5 μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της χώρας, που έχουν ειδικό καθεστώς). Η «επαρχία» αυτή της πόλεως Τσιαγί έχει έκταση μόλις 60,03 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος στη διεύθυνση ανατολής-δύσης 15,8 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος στη διεύθυνση βορρά-νότου 10,5 χιλιόμετρα. Η επαρχία περιβάλλεται από παντού από την ομώνυμη Κομητεία Τσιαγί (πρώτου επιπέδου διοικητική υποδιαίρεση της Ταϊβάν). Το έδαφος στο οποίο είναι κτισμένο η πόλη αποτελεί εύφορη πρώην γεωργική γη και υψώνεται με μικρή κλίση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Το Τσιαγί είναι μία από τις πλησιέστερες στον Τροπικό του Καρκίνου πόλεις της Ασίας, με τον συγκεκριμένο παράλληλο να διέρχεται λίγο νότια της πόλεως.

Το Τσιαγί υποδιαιρείται σε δύο διαμερίσματα: το Ανατολικό με 122.877 κατοίκους και το Δυτικό με 147.396 κατοίκους (απογραφή του 2016). Η διοικητική έδρα όλης της πόλεως-επαρχίας βρίσκεται στο Ανατολικό Διαμέρισμα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει θερμό υγρό υποτροπικό κλίμα (Cwa στην κλιματική ταξινόμηση Κέππεν). Βορειοανατολικοί άνεμοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα περιορίζουν τις βροχοπτώσεις, ενώ οι νοτιοδυτικοί άνεμοι το θέρος και το τελευταίο μέρος της ανοίξεως φέρνουν τις περισσότερες βροχές, με πάνω από το 60% της ετήσιας βροχοπτώσεως, που είναι 1.774 χιλιοστόμετρα, να πέφτει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο η σχετική υγρασία είναι υψηλή ολόκληρο το έτος (μέσος όρος 80,6%).

«Αδελφές» πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσιαγί είναι «αδελφοποιημένο» με τις εξής 7 πόλεις:

Επίσης, με ολόκληρη την επαρχία Μπουλακάν των Φιλιππίνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]