Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
"Česká a Slovenská Federativní / Federatívna Republika"

1990 – 1992
 

Σημαία Έμβλημα
Σύνθημα
"Pravda vítězí"
Ύμνος
"Kde domov můj" και "Nad Tatrou sa blýska"
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Πρωτεύουσα Πράγα
Γλώσσες Τσεχικά και Σλοβακικά
Πολίτευμα Ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική συνταγματική δημοκρατία
Ιστορική εποχή 20ός αιώνας
 -  Συνταγματική αλλαγή 23 Απριλίου 1990
 -  Διάλυση 31 Δεκεμβρίου 1992
Έκταση
 -  1992 127,900 km²
Πληθυσμός
 -  1992 εκτ. 15,600,000 
     Πυκνότητα 0,1 /km²
Νόμισμα Τσεχοσλοβακική κορόνα

Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η Τσεχοσλοβακία εξέδωσε την επίσημη ονομασία Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (τσεχικά/σλοβακικά: Česká a Slovenská Federativní/Federatívna Republika, ČSFR) κατά την περίοδο από τις 23 Απριλίου 1990 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1992, όταν η χώρα διαλύθηκε στη Τσεχική Δημοκρατία και στη Σλοβακία. Η περίοδος αυτή επίσης αναφέρεται ως Πέμπτη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας.[1]

Έγκριση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1960, η επίσημη ονομασία της Τσεχοσλοβακίας ήταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας (Československá socialistická republika, ČSSR). Μετά τη Βελούδινη Επανάσταση, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ ανακοίνωσε ότι το "Σοσιαλιστική" θα αφαιρεθεί από το επίσημο όνομα της χώρας.

Η συμβατική σοφία πρότεινε ότι η χώρα θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιήθηκε από το 1919 έως το 1938 και από το 1945 έως το 1960, που ήταν το Československá republika (Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας). Ωστόσο, οι Σλοβάκοι πολιτικοί αντιτέθηκαν στο παραδοσιακό όνομα ότι υποτιμούσε το ισότιμο καθεστώς της Σλοβακίας στο ομοσπονδιακό κράτος πάρα πολύ. Ο πρώτος συμβιβασμός ήταν ο Συνταγματικός Νόμος 81/1990, ο οποίος άλλαξε το όνομα της χώρας σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας (τσεχικά: Československá federativní republika‎‎, σλοβακικά: Česko-slovenská federatívna republika‎‎), αναγνωρίζοντας ρητά την ομοσπονδιακή φύση του κράτους. Ψηφίστηκε στις 29 Μαρτίου 1990 (που θα τεθεί σε ισχύ την ίδια ημέρα) μόνο μετά από μια άτυπη συμφωνία για τη σλοβακική μορφή η οποία θα κωδικοποιηθεί ρητά από μια μελλοντική νομοθεσία σχετικά με την κατάσταση των κρατικών συμβόλων. Αυτό συναντήθηκε με την γενική αποδοκιμασία και άλλο ένα γύρο παζαριού, που ονομάστηκε "πόλεμος της παύλας" (pomlčková válka/vojna) μετά από το αίτημα των Σλοβάκων να προστεθεί μια παύλα στο όνομα (Česko-Slovensko). Ωστόσο, οι ζημιωθέντες Τσέχοι ήταν κάθετα αντίθετοι σε αυτό καθώς θύμιζε πολύ την πρακτική κατά τη διάρκεια της "Δεύτερης Δημοκρατίας" (όταν το επίσημο όνομα ήταν "Τσεχο-Σλοβακική Δημοκρατία "—το οποίο είχε επίσης χρησιμοποιηθεί από το 1938 έως το 1939) - όταν η χώρα είχε ακρωτηριαστεί από την Συμφωνία του Μονάχου και κατευθυνόταν προς τον τελικό διαμελισμό στα χέρια της Ναζιστικής Γερμανίας ένα χρόνο αργότερα. Ο συμβιβασμός που προέκυψε, μετά από πολύ διαπραγμάτευση πίσω από τη σκηνή, ήταν ο Συνταγματικός Νόμος 101/1990 ο οποίος περάστηκε στις 20 Απριλίου και ίσχυε από τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου. Ο νόμος άλλαξε το όνομα της χώρας σε "Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία", και σε αντίθεση με την προηγούμενη, επίσης αναφερόταν ρητά ότι και οι δύο εκδόσεις και δηλώθηκαν ότι είναι ίσες.

Το όνομα σπάει τους κανόνες της τσεχικής και σλοβακικής ορθογραφίας, που δεν έκανε χρήση της κεφαλαιοποίησης για τα ονόματα "δεύτερες ή και περισσότερες λέξεις (βλ. παραπάνω), ούτε τα επίθετα που προέρχονται από αυτά. Έτσι, η σωστή μορφή θα ήταν "Česká a slovenská federat... republika." Ωστόσο, το "Česká a Slovenská F. R.", εγκρίθηκε με την ελπίδα να εξαλείψει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το κύρος της Σλοβακίας. Ενώ λίγοι άνθρωποι ήταν ευτυχείς με το όνομα, τέθηκε σε λειτουργία γρήγορα. Οι εντάσεις μεταξύ Τσέχων και Σλοβάκων, που ήταν σε πρώιμη φάση, σύντομα έγινε μανιφέστο σε θέματα μεγαλύτερης άμεσης σημασίας που έκανε το όνομα της χώρας ζήτημα συγκριτικά μικρής σημασίας ζήτημα και ταυτόχρονα ακόμη πιο αδύνατο να αλλάξει, έτσι το όνομα παρέμεινε.

Το Σύνταγμα του 1960 παρέμεινε σε ισχύ σε προσωρινή βάση. Ωστόσο, είχε τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να αφαιρέσει τον Κομμουνιστικό χαρακτήρα. Η εργασία για μόνιμο σύνταγμα ήταν ακόμα σε εξέλιξη κατά την εποχή της διάλυσης της Τσεχοσλοβακίας.

Ο μοναδικός πρόεδρος της δημοκρατίας ήταν ο Βάτσλαβ Χάβελ (1989-1992). Στην ιστορία της είχε δύο πρωθυπουργούς, τον Μαριάν Τσάλφα (1989-1992) και τον Γιαν Στράσκι (1992).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία της Τσεχοσλοβακίας (1989-1992)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]