Τσερνόμπιλ (σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσερνόμπιλ
Αφίσα για την πρεμιέρα της σειράς
ΕίδοςΙστορικό δράμα
ΔημιουργοίΓκρεγκ Μάζιν
ΣκηνοθεσίαΓιόχαν Ρενκ
ΣενάριοΓκρεγκ Μάζιν
ΠρωταγωνιστέςΤζάρεντ Χάρις
Στέλαν Σκάρσγκορντ
Έμιλι Γουάτσον
Πωλ Ρίτερ
Τζέσι Μπάκλεϊ
Άνταμ Ναγκάιτις
Κον Ο'Νιλ
Άντριαν Ρώλινς
Σαμ Τρότον
Ρόμπερτ Εμς
Ντέιβιντ Ντέντσικ
Μαρκ Λιούις Τζόουνς
Άλαν Γουίλιαμς
Άλεξ Φερνς
Ραλφ Ίνεσον
Μπάρι Κίουγκον
Φάρες Φάρες
Μάικλ ΜακΊλατον
Συνθέτης(ες)Χίλντουρ Γκουντναντότιρ
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες
Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός επεισοδίων5
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΓκρεγκ Μάζιν
Κάρολιν Στράους
Τζέιν Φέδερστοουν
Γιόχαν Ρενκ
Κρις Φράι
ΠαραγωγήΣάννε Βόλενμπεργκ
Τοποθεσία γυρισμάτωνΛιθουανία
Ουκρανία
ΦωτογραφίαΤζέικομπ Ίχρε
ΜοντάζΤζινξ Γκόντφρι
Σάιμον Σμιθ
Διάρκεια60-72 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςSister Pictures
The Mighty Mint
Word Games
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςHBO (ΗΠΑ)
Sky Atlantic (ΗΒ)
Προβολή6 Μαΐου–
3 Ιουνίου 2019
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη σελίδα

Το Τσερνόμπιλ είναι ιστορικό δράμα και τηλεοπτική σειρά 5 επεισοδίων που δημιουργήθηκε και γράφτηκε από τον Γκρεγκ Μάζιν σε σκηνοθεσία του Γιόχαν Ρενκ. Η σειρά παράχθηκε από την HBO σε συνεργασία με την Sky UK και απεικονίζει την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ τον Απρίλιο του 1986 και τις πρωτοφανείς προσπάθειες καθαρισμού που ακολούθησαν. Οι πρωταγωνιστές είναι οι Τζάρεντ Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκορντ, Έμιλι Γουάτσον και Πωλ Ρίτερ. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στις 6-7 Μαΐου του 2019 και κέρδισε την αναγνώριση από τους κριτικούς. Η σειρά έχει αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά δραματοποιεί την αληθινή ιστορία μιας από τις χειρότερες ανθρωπογενείς καταστροφές στην ιστορία. Η σειρά πέντε επεισοδίων επικεντρώνεται στο ατύχημα του πυρηνικού σταθμού που σημειώθηκε στην Ουκρανική ΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) τον Απρίλιο του 1986, αποκαλύπτοντας πώς και γιατί συνέβη και αναφέροντας τις ιστορίες εκείνων των ανθρώπων που βοήθησαν και πέθαναν στην αντιμετώπιση της καταστροφής, καθώς και τις προσπάθειες συγκάλυψης από τη σοβιετική κυβέρνηση[1].

Η σειρά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αναμνήσεις των κατοίκων του Πρίπιατ, όπως μεταφέρθηκαν στο βιβλίο Φωνές από το Τσερνόμπιλ της βραβευμένης με Νόμπελ λευκορωσίδας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς[2].

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άνταμ Λούντγκρεν ως Βιατσεσλάβ Μπράζνικ, ανώτερος χειριστής στροβίλων στο Τσερνόμπιλ.
  • Καρλ Ντέιβις ως Βίκτορ Προσκουριάκοφ, ανώτερος ασκούμενος μηχανικός ελέγχου αντιδραστήρων στο Τσερνόμπιλ.
  • Ντόναλντ Σάμπτερ ως Ζάρκοφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Πρίπιατ.
  • Μπίλι Ποστλεθγουέιτ ως Μπορίς Στολιαρτσούκ, ανώτερος υπάλληλος ελέγχου της μονάδας #4 στο Τσερνόμπιλ.
  • Τζόσουα Λις ως Ίγκορ Κίρσενμπαουμ, ανώτερος μηχανικός ελέγχου τουρμπίνων στο Τσερνόμπιλ.
  • Νάντια Κλίφορντ ως Σβετλάνα Ζιντσένκο, γιατρός που θεραπεύει τον Βασίλι Ιγκνατένκο και άλλους με ασθένεια ακτινοβολίας.
  • Τζέιμι Σιβς ως Ανατόλι Σίτνικοφ, αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακός μηχανικός στο Τσερνόμπιλ, εστάλη για να επιθεωρήσει τον πυρήνα που εξερράγη.
  • Μπαλτάσαρ Μπρέκι Σαμπέρ ως Αλεξέι Ανάνενκο, ένας από τους τρεις εθελοντές που βοήθησαν στην αποστράγγιση του νερού από το υπόγειο του Τσερνόμπιλ, προς αποφυγή έκρηξης ατμού.
  • Φίλιπ Μπαραντίνι ως Βαλέρι Μπεσπάλοφ, ένας από τους τρεις εθελοντές που βοήθησαν στην αποστράγγιση του νερού από το υπόγειο του Τσερνόμπιλ, προς αποφυγή έκρηξης ατμού.
  • Όσκαρ Γκίζε ως Μπορίς Μπαρόνοφ, ένας από τους τρεις εθελοντές που βοήθησαν στην αποστράγγιση του νερού από το υπόγειο του Τσερνόμπιλ, προς αποφυγή έκρηξης ατμού.

Γκεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. επεισοδίου Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή (EDT)[α] Θεατές
(εκατομμύρια)
1 "1:23:45" Γιόχαν ΡενκΚρέιγκ Μάζιν6 Μαΐου 20190.756 (ΗΠΑ)[4]
0.861 (HB)[5]
Στη δεύτερη επέτειο από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, ο Βαλέρι Λεγκάσοφ, ο επικεφαλής της επιτροπής η οποία ερεύνησε το συμβάν, ηχογραφεί κασέτες ρίχνοντας το φταίξιμο στον μηχανικό Ανατόλι Ντιάτλοφ και άλλους πιο υψηλά ιστάμενους για ό,τι έγινε. Στη συνέχεια, αφού κρύβει τις κασέτες, αυτοκτονεί. Δύο χρόνια νωρίτερα, η έγκυος σύζυγος του πυροσβέστη Βασίλι Ιγκνατένκο, Λιουντμίλα, γίνεται μάρτυρας μιας έκρηξης στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ. Στο δωμάτιο ελέγχου του σταθμού, όπου γίνονταν δοκιμές ασφαλείας, ο Ντιάτλοφ απορρίπτει αποδεικτικά στοιχεία για το ότι ο πυρηνας έχει ανατιναχθεί. Καλεί πυροσβέστες και εργαζόμενους να έρθουν στον χώρο, ενώ διατάζει τους υφιστάμενούς του να χαμηλώσουν χειροκίνητα τις ράβδους ελέγχου και να αποκαταστήσουν την ψύξη ώστε να αποφευχθεί το λιώσιμο του πυρήνα. Έπειτα, φεύγει για να αναφέρει το ατύχημα. Στη φωτιά, ο Βασίλι και άλλοι πυροσβέστες υποφέρουν από εγκαύματα ακτινοβολίας και οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας (ARS). Ο διευθυντής του σταθμού, Βίκτορ Μπριουχάνοφ, ο επικεφαλής μηχανικός, Νικολάι Φομίν, και ο Ντιάτλοφ συμπεραίνουν πως ήταν μια έκρηξη υδρογόνου η οποία προκάλεσε διαρροή μολυσμένου νερού στους αγωγούς, και η Εκτελεστική Επιτροπή του Πρίπιατ αποφασίζει να υποβαθμίσει το περιστατικό και μπλοκάρει την εκκένωση. Καθώς ο Ντιάτλοφ υποκύπτει στο ARS, ο Σίτνικοφ αναφέρει πως είδε πυρηνικό γραφίτη στο έδαφος. Οι άλλοι το απορρίπτουν και βάζουν έναν στρατιώτη να τον συνοδεύσει στην οροφή για μια οπτική επιθεώρηση, όπου κι εκτίθεται σε θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας. Ο Λεγκάσοφ ενημερώνεται για ένα ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, για το οποίο όμως του λένε πως βρίσκεται υπό έλεγχο, και διατάζεται να παρέχει τεχνικές συμβουλές στην επιτροπή που διαχειρίζεται το ζήτημα. 
2 "Please Remain Calm" Γιόχαν ΡενκΚρέιγκ Μάζιν13 Μαΐου 20191.004 (ΗΠΑ)[6]
0.891 (ΗΒ)[5]
Εφτά ώρες μετά την έκρηξη, η Ουλιάνα Χομιούκ ανιχνεύει μια αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας στο Μινσκ. Όταν οι ανησυχίες της απορρίπτονται από τις τοπικές αρχές, αναχωρεί για το Τσερνόμπιλ, την πιθανή πηγή. Στο γεμάτο νοσοκομείο του Πρίπιατ, η Λιουντμίλα μαθαίνει πως ο Βασίλι και οι άλλοι ασθενείς με ARS μεταφέρονται στη Μόσχα. Στη Μόσχα, ο Λεγκάσοφ εξηγεί στον Γκορμπατσώφ πως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από αυτή που αναφέρθηκε, και στέλνεται στο Τσερνόμπιλ με τον Στσερμπίνα. Από το ελικόπτερο, ο Λεγκάσοφ εντοπίζει συντρίμμια γραφίτη και μια μπλε λάμψη από ιονίζουσα ακτινοβολία, υποδεικνύοντας πως ο πυρήνας είναι εκτεθειμένος. Ο Στσερμπίνα αντιμετωπίζει τους Μπριουχάνοφ και Φομίν, οι οποίοι κατηγορούν τον Λεγκάσοφ για παραπληροφόρηση, αλλά ο Διοικητής Βλαντίμιρ Πικάλοφ διαθέτει δοσίμετρα υψηλής εμβέλειας που αποδεικνύουν πως ο Λεγκάσοφ είναι σωστός. Ο Λεγκάσοφ καθοδηγεί τον στρατό να καταστείλει τη φωτιά με άμμο και βόριο, κάτι που αποδεικνύεται επικίνδυνο. Καθώς η είδηση για την έκρηξη διαδίδεται, το Πρίπιατ τελικά εκκενώνεται. Η Χομιούκ καταφτάνει και προειδοποιεί τον Λεγκάσοφ και τον Στσερμπίνα πως αν ο λιωμένος πυρήνας φτάσει το νερό που βρίσκεται στο υπόγειο, θα προκαλέσει μια καταστροφική έκρηξη ατμού. Ο Λεγκάσοφ ζητά από τον Γκορμπατσώφ να εγκρίνει μια θανατηφόρα αποστολή αποτελούμενη από τρεις άντρες, οι οποίοι θα εισέλθουν στο υπόγειο και θα αποστραγγίσουν το νερό. Οι Αλεξέι Ανάνενκο, Βαλέρι Μπεσπάλοφ και Μπορίς Μπαράνοφ προσφέρονται εθελοντικά να το κάνουν. 
3 "Open Wide, O Earth" Γιόχαν ΡενκΚρέιγκ Μάζιν20 Μαΐου 20191.063 (US)[7]
1.100 (ΗΒ)[5]
Το νερό από το υπόγειο αφαιρείται επιτυχώς, αλλά μια πυρηνική κατάρρευση έχει ξεκινήσει και απειλεί να μολύνει το εδαφικό νερό. Ο Στσερμπίνα και ο Λεγκάσοφ πείθουν τον Γκορμπατσώφ πως χρειάζεται ένας εναλλάκτης θερμότητας κάτω από τον σταθμό, για τον οποίο ο Μιχαήλ Στσάντοφ στρατολογεί ανθρακωρύχους από την Τούλα, αρχηγός των οποίων είναι ο Γκλούχοφ, για να σκάψουν ένα τούνελ κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Στο μεταξύ, ο Στσερμπίνα προειδοποιεί τον Λεγκάσοφ πως βρίσκονται υπό την εποπτεία της KGB. Ο Λεγκάσοφ στέλνει την Χομιούκ στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου νοσηλεύονται οι Ντιάτλοφ, Τοπτούνοφ και Ακίμοφ. Ο Ντιάτλοφ αρνείται να συνεργαστεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις της, αλλά μαθαίνει από τους ετοιμοθάνατους Τοπτούνοφ και Ακίμοφ πως ο αντιδραστήρας ανατινάχθηκε όταν ο Ακίμοφ έβαλε σε εφαρμογή τον τερματισμό λειτουργίας του αντιδραστήρα ως επείγουσα έκτακτη ανάγκη, ένα σενάριο το οποίο θεωρούσαν απίθανο. Δωροδοκώντας την είσοδό της στο νοσοκομείο και λέγοντας ψέματα για την εγκυμοσύνη της, επιτρέπεται στη Λιουντμίλα να επισκεφτεί τον σύζυγό της αλλά παρακούει τις διαταγές προστασίας της από την ακτινοβολία να παραμείνει πίσω από το πλαστικό χωρίς να τον αγγίζει, ενώ κάθεται μαζί του πολύ περισσότερο από όσο της επιτρέπουν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νοσοκομείο, η Χομιούκ βλέπει τον Βασίλι να αγγίζει τη Λιουντμίλα και συνειδητοποιώντας πως είναι έγκυος, απειλεί να αναφέρει το περιστατικό στην επιτροπή. Συλλαμβάνεται από πράκτορες της KGB και φυλακίζεται, αλλά ο Λεγκάσοφ κανονίζει να αφεθεί ελεύθερη. Καθώς οι Στσερμπίνα και Λεγκάσοφ αναφέρουν στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή το σχέδιο απολύμανσης για το οποίο θα απαιτείτο μαζική κινητοποίηση εκκαθαριστών, η Λιουντμίλα στέκεται ανάμεσα σε συγγενείς άλλων θυμάτων από ARS. Τα θύματα, όπως και ο Βασίλι, σφραγίζονται σε φέρετρα μολύβδου και θάβονται σε ομαδικό τάφο από τσιμέντο. 
4 "The Happiness of All Mankind" Γιόχαν ΡενκΚρέιγκ Μάζιν27 Μαΐου 20191.193 (ΗΠΑ)[8]
1.311 (ΗΒ)[5]
Οι κάτοικοι απομακρύνονται από την ευρύτερη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και εργασίες απολύμανσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πολίτης Πάβελ κληρώνεται και στέλνεται να δουλέψει μαζί με τον βετεράνο του Σοβιετικού πόλεμου στο Αφγανιστάν, Μπάτσο, στις περιπολίες της Ζώνης όπου πυροβολούν και θάβουν εγκαταλελειμμένα ζώα, για αποφυγή μετάδοσης της μόλυνσης. Ο διοικητής των εκκαθαριστών, Στρατηγός Νικολάι Ταρακάνοφ, αναπτύσσει ένα πρόγραμμα Λουνοχόντ όπου ρομπότ θα καθάριζαν τα τρία σημεία της οροφής του Σταθμού από τα συντρίμμια, πετώντας τα στον πυρήνα του αντιδραστήρα, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί στη συνέχεια ένα σκέπαστρο που θα κάλυπτε τον εκτεθειμένο πυρήνα. Όταν ένα γερμανικό, πιο ισχυρό ρομπότ, καταστρέφεται με το που εκτίθεται στο σημείο με την υψηλότερη ακτινοβολία, ο Ταρακάνοφ είναι αναγκασμένος να στρατολογήσει 3828 άντρες εκκαθαριστές να καθαρίσουν την οροφή με τα χέρια, επιτρέποντας στον κάθε ένα να παραμείνει στην οροφή για μόνο 90 δευτερόλεπτα, μία φορά. Η Χομιούκ ερευνά τα αρχεία της Μόσχας και αντιμετωπίζει τον Ντιάτλοφ, ο οποίος γνωρίζει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Σε μια συνάντηση μακριά από τους κοριούς της KGB, ο Στσερμπίνα και ο Λεγκάσοφ ενημερώνουν την Χομιούκ πως θα πρέπει να καταθέσουν ως ειδικοί στη δίκη των Ντιάτλοφ, Μπριουχάνοφ και Φομίν, και ο Λεγκάσοφ θα απευθυνθεί στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Η Χομιούκ αποκαλύπτει ένα άρθρο σχετικά με ένα ίδιο περιστατικό στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Λένινγκραντ το 1975, το οποίο απέκρυψε η KGB, ενώ τους ενημερώνει και για το μωρό που έφερε στον κόσμο η Λιουντμίλα, ένα κοριτσάκι, το οποίο πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννα εξαιτίας της δηλητηρίασης από ακτινοβολία. Η Χομιούκ παροτρύνει τον Λεγκάσοφ να πει στην IAEA την αλήθεια, ενώ ο Στσερμπίνα λέει να είναι προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν αντίποινα από την κυβέρνηση. 
5 "Vichnaya Pamyat"[β] Γιόχαν ΡενκΚρέιγκ Μάζιν3 Ιουνίου 20191.089 (ΗΠΑ)[9]
2.112 (ΗΒ)[5]
Μετά την κατάθεση του Λεγκάσοφ στην IAEA στη Βιέννη, όπου είπε ψέματα, οι Ντιάτλοφ, Μπριουχάνοφ και Φομίν δικάζονται στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Τσερνόμπιλ. Ο Στσερμπίνα καλείται πρώτος για κατάθεση, εξηγώντας τη γενική λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Οι Χομιούκ και Λεγκάσοφ καταθέτουν για τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα, βασισμένοι στις συνεντεύξεις που πήρε η Χομιούκ από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δωμάτιο ελέγχου. Αναδρομές στο παρελθόν δείχνουν το πώς η δεκάωρη καθυστέρηση της δοκιμής ασφαλείας και η ανυπομονησία του Ντιάτλοφ να την ολοκληρώσει, οδήγησαν στο να σταματήσει να λειτουργεί ο αντιδραστήρας και στη συνέχεια να σχηματιστεί μια αύξηση ενέργειας. Ο Ακίμοφ ενεργοποίησε τον τερματισμό λειτουργίας επείγουσας έκτακτης ανάγκης, αλλά ένα ελάττωμα σχεδιασμού στις ράβδους ελέγχου οδήγησε στην αύξηση της ενέργειας δέκα φορές περισσότερο από το όριο του αντιδραστήρα, πριν αυτός ανατιναχθεί. Ο Λεγκάσοφ αποκαλύπτει την απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον Πυρηνικό Σταθμό του Λένινγκραντ, παραδεχόμενος πως κι εκείνος είπε ψέματα στην προηγούμενη κατάθεσή του στη Βιέννη. Τελεί υπό κράτηση από την KGB και ενημερώνεται πως η κατάθεσή του θα αποκρυφτεί από τα μέσα. Επιπλέον, του απαγορεύεται να μιλήσει στον οποιονδήποτε σχετικά με το Τσερνόμπιλ, δε θα λάβει καμία πιστοποίηση για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της καταστροφής και δε θα εργαστεί ποτέ ξανά. Στο τέλος του επεισοδίου παρουσιάζονται εικόνες και βίντεο από τον πραγματικό Λεγκάσοφ και άλλους σημαντικούς ανθρώπους, αποκαλύπτοντας τη μοίρα τους καθώς και τις συνεχιζόμενες συνέπειες του ατυχήματος. 
  1. Τα επεισόδια μεταδόθηκαν συγχρόνως στα κανάλια HBO και Sky Atlantic, Δευτέρα στις 9μ.μ. EDT/Τρίτη στις 2:00 π.μ. BST αντίστοιχα.
  2. Το «Αιωνία η Μνήμη» στα Ουκρανικά, ουκρ. Вічная пам'яать

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη γειτονιά Φαμπιονίσκες (Βίλνιους, Λιθουανία) έγινε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων. Η γειτονία χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει το Πρίπιατ.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018 στη Λιθουανία.[10] Η αρχική κινηματογράφηση ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2018 στην Φαμπιονίσκες, μια κατοικημένη περιοχή στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η πόλη χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει το Πρίπιατ, αφού η περιοχή διατηρεί μια αυθεντική σοβιετική ατμόσφαιρα. Καθώς η περιοχή διαθέτει πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες, αυτές χρησίμευσαν ως τοποθεσία για τις σκηνές εκκένωσης. Ο σκηνοθέτης Γιόχαν Ρενκ επέκρινε έντονα την τοποθέτηση μοντέρνων παραθύρων στα σπίτια, αλλά δεν ανησυχούσε για την απομάκρυνσή τους κατά την επεξεργασία του υλικού μετά τη παραγωγή. Στα τέλη Μαρτίου, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Βισαγκίνας της Λιθουανίας για να φωτογραφήσει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του πυρηνικού σταθμού Ιγκναλίνα, έναν παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Μερικές φορές, ο σταθμός Ιγκναλίνα αναφέρεται ως «αδελφός του Τσερνόμπιλ» λόγω της ομοιότητας του και επειδή χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος αντιδραστήρα (πυρηνικός αντιδραστήρας RBMK). Στις αρχές του Ιουνίου 2018, η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Ουκρανία για να ολοκληρώσει μερικές σκηνές.[11] Τα γυρίσματα της σειράς διήρκεσαν 16 εβδομάδες.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Petski, Denise (26 Ιουλίου 2017). «'Chernobyl' Miniseries Starring 'The Crown's Jared Harris Set By HBO & Sky – TCA». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «The real Chernobyl HBO's hit miniseries is ending, and here's how its characters compare to their real-life counterparts». Meduza. 28 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2019. 
  3. «Emily Watson on her new TV drama, Chernobyl». The Scotsman (JPIMedia). May 4, 2019. https://www.scotsman.com/arts-and-culture/film-and-tv/emily-watson-on-her-new-tv-drama-chernobyl-1-4920211. Ανακτήθηκε στις May 28, 2019. 
  4. Metcalf, Mitch (7 Μαΐου 2019). «Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.6.2019». Showbuzz Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2019. https://web.archive.org/web/20190507202225/http://www.showbuzzdaily.com/articles/showbuzzdailys-top-150-monday-cable-originals-network-finals-5-6-2019.html. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «Weekly four-screen dashboard – BARB». Broadcasters' Audience Research Board. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  6. Metcalf, Mitch (14 Μαΐου 2019). «Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.13.2019». Showbuzz Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2019. https://web.archive.org/web/20190514202216/http://www.showbuzzdaily.com/articles/showbuzzdailys-top-150-monday-cable-originals-network-finals-5-13-2019.html. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  7. Metcalf, Mitch (21 Μαΐου 2019). «Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.20.2019». Showbuzz Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2019. https://web.archive.org/web/20190523164240/http://www.showbuzzdaily.com/articles/showbuzzdailys-top-150-monday-cable-originals-network-finals-5-20-2019.html. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  8. Metcalf, Mitch (29 Μαΐου 2019). «Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.27.2019». Showbuzz Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-05-29. https://web.archive.org/web/20190529203954/http://www.showbuzzdaily.com/articles/showbuzzdailys-top-150-monday-cable-originals-network-finals-5-27-2019.html. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  9. Metcalf, Mitch (4 Ιουνίου 2019). «Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 6.3.2019». Showbuzz Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-06-04. https://web.archive.org/web/20190604202332/http://www.showbuzzdaily.com/articles/showbuzzdailys-top-150-monday-cable-originals-network-finals-6-3-2019.html. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  10. Littleton, Cynthia (26 Ιουλίου 2017). «HBO Sets 'Chernobyl' Miniseries to Star Jared Harris». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017. 
  11. Lapienytė, Jurgita (13 Μαΐου 2018). «Fabijoniškėse filmuojamo „Černobylio" režisierius pakeitė požiūrį į branduolinę energiją: tai pabaisa, kurios negalime suvaldyti». 15min.lt (στα Λιθουανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  12. «Prodiuserė: HBO projektas Lietuvoje paliks ne mažiau 7 mln. eurų». 15min.lt (στα Λιθουανικά). 27 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019.