Τροχός του Έτους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τροχός του Έτους στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι παγανιστές στο Νότιο Ημισφαίριο μετακινούν αυτές τις ημερομηνίες έξι μήνες αργότερα ώστε να συμπέσουν με τις δικές τους εποχές.

Ο Τροχός του Έτους είναι ετήσιος κύκλος εποχιακών φεστιβάλ, που παρατηρείται σε πολλούς σύγχρονους Παγανιστές και αποτελείται από τα κύρια ηλιακά φαινόμενα του έτους (ηλιοστάσια και ισημερίες) και τα ενδιάμεσα μεταξύ αυτών.

Η παρατήρηση του κύκλου των εποχών ήταν σημαντική για πολλούς ανθρώπους, τόσο για τους αρχαίους όσο και για τους σύγχρονους. Τα σύγχρονα παγανιστικά φεστιβάλ που βασίζονται στον Τροχό, βασίζονται επίσης στις λαϊκές παραδόσεις, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ιστορικές παγανιστικές πρακτικές. [1] Μεταξύ των Wiccans, κάθε φεστιβάλ αναφέρεται ως σάββατο, με βάση τον ισχυρισμό του Gerald Gardner ότι ο όρος αυτός έχει περάσει από γενιά σε γενιά από τη περίδο του Μεσαίωνα, όταν η ορολογία για το Εβραϊκό Σάββατο είχε αναμειχθεί με αυτή των άλλων αιρετικών εορτασμών. [2] Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το ημερολόγιο του Τροχού του Έτους επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον βρετανικό παγανισμό στα μέσα του 20ού αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harvey, Graham (1994). «The Roots of Pagan Ecology». Journal of Contemporary Religion 9 (3): 38–41. doi:10.1080/13537909408580720. 
  2. Gardner, Gerald (1954). Witchcraft Today. σελ. 147.