Τρίο Στούτζες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Τρίο Στούτζες το 1937:(από αριστερά) Λάρι Φάιν, Κέρλι Χάουαρντ και Μο Χάουαρντ.

Το Τρίο Στούτζες (αγγλικά: The Three Stooges‎‎) ήταν κωμική ομάδα Αμερικανών ηθοποιών που δραστηριοποιήθηκαν μεταξύ 1923 και 1970, οι οποίοι γύρισαν 190 ταινίες μικρού μήκους για την Columbia Pictures, που μεταδίδονταν τακτικά στην τηλεόραση από το 1959 και μετά. Το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας ήταν το παράλογο χιούμορ και η φυσική κωμωδία. Έξι ηθοποιοί υπήρξαν μέλη της ομάδας σε όλη την ιστορία της (με μόνο τρεις ενεργούς σε οποιαδήποτε περίοδο): ο Μο Χάουαρντ και ο Λάρι Φάιν ήταν τα μόνιμα μέλη της σχεδόν 50χρονης καριέρας του Τρίο Στούτζες και επίσης πήραν μέρος κατά σειρά εμφάνισης οι Σεμπ Χάουαρντ, Κάρλι Χάουαρντ, Τζο Μπέσερ και Τζο ΝτεΡίτα.

Το Τρίο Στούτζες ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ως μέρος της κωμωδίας βοντβίλ με όνομα "Ted Healy and His Stooges", [1] που αρχικά αποτελούνταν από τους Χέιλι και Μο Χάουαρντ. Τελικά ενώθηκαν με τον αδερφό του Μο, Σεμπ Χάουαρντ, και μετά τον Λάρι Φάιν το 1928. Οι τέσσερις εμφανίστηκαν στην ταινία, "Σούπα με ξηρούς καρπούς", πριν ο Σεμπ ακολουθήσει ατομική καριέρα. Αντικαταστάθηκε από τον μικρότερο αδερφό του, Τζέρομ "Κέρλι" Χάουαρντ το 1932. Δύο χρόνια αργότερα, αφού εμφανίστηκαν σε μερικές ταινίες, το τρίο εγκατέλειψε τον Χέιλι και υπέγραψε με την Columbia Pictures για να δουλέψει για τις δικές τους κωμωδίες, με όνομα ως "Τρίο Στούτζες". Από το 1934 έως το 1946, οι Μο, Λάρι και Κέρλι παρήγαγαν πάνω από ενενήντα ταινίες μικρού μήκους για την Columbia. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η ομάδα ήταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της.

Ο Κέρλι υπέστη ένα ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο τον Μάιο του 1946 και ο Σεμπ επέστρεψε, ανασυγκροτώντας την αρχική ομάδα, μέχρι το θάνατό του από καρδιακή προσβολή στις 22 Νοεμβρίου 1955.[2] Ο ηθοποιός Τζο Πάλμα χρησιμοποιήθηκε για να τελειώσει τις σκηνές του Σεμπ που ήταν ακόμη να γυριστούν βάσει συμβολαίου. Ο κωμικός Τζο Μπέσερ εντάχθηκε στην ομάδα για δύο χρόνια (1956-57), φεύγοντας το 1959 για να φροντίσει την άρρωστη σύζυγό του αφού η Columbia τερμάτισε το τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Το στούντιο στη συνέχεια τις κυκλοφόρησε μέσω του τηλεοπτικού στούντιο Screen Gems και μονάδα διανομής της Columbia. Στη συνέχεια, το στούντιο Screen Gems μετέφεραν τις ταινίες στην τηλεόραση, όπου το Τρίο Στούτζες έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς κωμικές ομάδες των αρχών της δεκαετίας του '60.

Ο κωμικός ηθοποιός Τζο ΝτεΡίτα ήταν ο "Κέρλι-Τζο" το 1959, αντικαθιστώντας τον Μπέσερ για μια νέα σειρά ταινιών μεγάλου μήκους. Με την ανάπτυξη της τηλεόρασης, το Τρίο Στούτζες ανέκτησε δυναμική κατά τη δεκαετία του 1960, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, μέχρι που ο Λάρι Φάιν υπέστη ένα ξαφνικό εγκεφαλικό τον Ιανουάριο του 1970. Ο Λάρι Φάιν πέθανε το 1975 μετά από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.[3] Έγιναν προσπάθειες να ανασυσταθεί το Τρίο Στούτζες μαζί με τον δεύτερο ηθοποιό Έμιλ Σίτκα στη θέση του Λάρι Φάιν το 1970 και ξανά το 1975, αλλά αυτές οι προσπάθειες έληξαν με το θάνατο του Μο Χάουαρντ στις 4 Μαΐου 1975.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Tragic And Twisted Tale Of The Three Stooges» (στα Αγγλικά). empireonline.com. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 «Moe Howard, 78, Last Survivor Of The Three Stooges, Is Dead» (στα Αγγλικά). The New York Times. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022. 
  3. «Larry Fine of Three Stooges, Frizzy‐Haired Comic, Is Dead» (στα Αγγλικά). The New York Times. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022.