Τράτα (χορός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Τράτα είναι ένας παραδοσιακός αναμνηστικός χορός που εκτελείται κάθε δύο χρόνια στα Μέγαρα της Αττικής, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Η Τράτα στα Νησιά του Αιγαίου αναφέρεται σε ένα Συρτό χορό που χορεύεται στο τραγούδι Η τράτα μας η κουρελού. Ο χορός εκτελείται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Στην Ικαρία το χορεύουν με συγκεκριμένες κινήσεις στον επωδό.

Την Τρίτη του Πάσχα κάθε δεύτερου έτους, οι γυναίκες των Μεγάρων συμμετέχουν στον παραδοσιακό χορό γνωστό ως Τράτα στον ανοιχτό χώρο μπροστά από τη μικροσκοπική εκκλησία που είναι γνωστή ως Άγιος Ιωάννης ο Χορευταράς. Θεωρείται ευρέως ότι εορτάζει το κτίριο αυτού του παρεκκλησίου κατά τη διάρκεια μίας ημέρας κατά τα χρόνια της Οθωμανικής Ελλάδας.

Η Τράτα συμβολίζει την αλιεία. Ο διάσημος αυτός χορός λέγεται ότι γιορτάζει την επιτυχία της αλιείας κάθε μέρα.[1]

Ωστόσο, οι λαογράφοι παρατήρησαν ότι οι κινήσεις αυτού του χορού, οι οποίες μιμούνται την ανάσυρση των αλιευτικών διχτυών, φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιθανότατα ένας πολύ αρχαίος χορός, πολύ παλαιότερος από την οθωμανική περίοδο και αρχικά εκτελέστηκε για να εξασφαλίσει την επιτυχία των ψαράδων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tomkinson (2003), pp. 77–78.
  2. Megas (1982), p. 111.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Trata (dance) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).