Τουφέκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
M1903 Springfield, τουφέκι των αρχών του 20ού αιώνα
AK-47, τουφέκι εφόδου του μέσου του 20ού αιώνα

Το τουφέκι, τυφέκιο ή ντουφέκι είναι ελαφρύ πυροβόλο όπλο, του οποίου η κάννη φέρει ελικοειδείς αύλακες. Οι αύλακες προκαλούν περιστροφή του βλήματος στον άξονα που κατευθύνεται το βλήμα, δίνοντάς του γυροσκοπική σταθερότητά με αποτέλεσμα να μην ταλαντεύεται στον αέρα. Αυτό επιτρέπει τη χρήση αεροδυναμικών σφαιρών (σε αντίθεση με τις σφαιρικές σφαίρες που χρησιμοποιούν τα μουσκέτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ακρίβεια και το βεληνεκές της βολής. Τα τουφέκια χρησιμοποιούνται σε πολέμους, στο κυνήγι και σε αθλήματα σκοποβολής.

Συνήθως μια σφαίρα προωθείται από την εκτόνωση μιας εκρηκτικής ύλης (αρχικά μπαρούτι, στη συνέχεια κορδίτη και σήμερα νιτροκυτταρίνη), αν και έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα μέσα, όπως συμπυκνωμένος αέρας, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή σε κυνήγι μικρών ζώων και σε επίσημες διοργανώσεις σκοποβολής.

Τα σύγχρονα τουφέκια μπορούν να πυροβολούν περισσότερες από μία φορές με το πάτημα της σκανδάλης, και όχι μόνο μία όπως τα παλαιότερα. Έτσι τα σύγχρονα αυτόματα τουφέκια σε κάποιο βαθμό έχουν παρόμοια λειτουργία και σχεδίαση με τα πολυβόλα. Μάλιστα κάποια οπλαπολυβόλα (ελαφριά πολυβόλα), όπως το ρωσικό RPK, προέρχονται από προϋπάρχοντα αυτόματα τυφέκια. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές ανάμεσα σε ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πολυβόλο είναι στο βάρος, το σύστημα ψύξης και τον τρόπο παροχής των πυρομαχικών. Τα τουφέκια είναι πιο ελαφριά και θερμαίνονται ταχύτερα και τροφοδοτούνται από γεμιστήρα ενώ συνήθως τα πολυβόλα από ταινία πυρομαχικών.