Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουσούν Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουσούν Πασάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1794
Αίγυπτος
Θάνατος1816
Αίγυπτος
Αιτία θανάτουπανώλη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕγιαλέτι της Αιγύπτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΑμπάς Α΄ της Αιγύπτου
ΓονείςΜεχμέτ Αλή Πασάς και Amina Hanim
ΑδέλφιαΙμπραήμ Πασάς
ΟικογένειαΔυναστεία του Μεχμέτ Αλή
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμπεηλέρμπεης της Αιγύπτου
Θυρεός

Ο Τουσούν Πασάς, οθωμανικά: طوسون پاشا, αραβικά: طوسون باشا‎‎: طوسون باشا, τουρκικά: Tosun Paşa, Ahmet Tosun Paša (1794 - 28 Σεπτεμβρίου 1816) ήταν ο μικρότερος γιος του Mεχμέτ Αλή, βαλή της Αιγύπτου μεταξύ 1805 και 1849, από την Αμινά Χανίμ. Ήταν πατέρας του Αμπάς Α΄ της Αιγύπτου (1812-1854) από την πριγκίπισσα Πεμπέ Καντίν. Είναι θαμμένος στο Χος αλ-Μπασά, το βασιλικό μαυσωλείο της βασιλικής οικογένειας στο Ιμάμ Αλ Σαφιί, στο Καΐρο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν είναι τόσο γνωστός, όσο ο άλλος γιος του Μεχμέτ Αλή, Ιμπραήμ Πασά, ο Τουσούν Πασά απέκτησε ωστόσο κάποια ιστορική σημασία στον Οθωμανο-Σαουδικό Πόλεμο, έχοντας ηγηθεί το 1811 της επιτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας του αιγυπτιακού στρατού στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία αναλήφθηκε με σκοπό να υποτάξει τις αναταραχές, που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από τις δυνάμεις των Ουαχμπί. Ο Τουσούν Πασάς ανέκτησε με επιτυχία την πόλη της Μέκκας, και κατέλαβε το Χιτζάζ [1]

Από τα ιστορικά αρχεία φαίνεται, ότι -παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ο μεγαλύτερος γιος- ο Τουσούν προοριζόταν από τον Μεχμέτ Αλή να συνεχίσει την κληρονομιά του. Αυτή η φιλοδοξία, όμως, δεν υλοποιήθηκε, καθώς ο Τουσούν απεβίωσε το 1816 -πιθανώς από ασθένεια- στο χωριό του Μπιρινμπάλ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιμπραήμ Πασάς τον διαδέχτηκε στο ρόλο του επικεφαλής στρατιωτικού διοικητή.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετίες αργότερα, το 1848, ο γιος του Τουσούν, Αμπάς Α΄, κληρονόμησε τον ρόλο του βαλή από τον θείο του Ιμπραήμ Πασά, και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση για έξι χρόνια, πριν δολοφονηθεί το 1854.

Το Αλαβάστρινο Τζαμί (τζαμί του Μεχμέτ Αλή) κτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλή στη μνήμη τού γιου του Τουσούν Πασά. Βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου∙ η κατασκευή του άρχισε μεταξύ του 1830 και του 1848.

Στον λαϊκό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τουρκική ταινία του 1976 Tοσούν Πασάς παρουσιάζει ένα πολύ φανταστικό Tουσούν Πασά (που παίζεται από τον Οκτάρ Ντουρακάν), όπου η ιστορία περιλαμβάνει την ταυτότητά του να την παίρνει ο πρωταγωνιστής, που παίζεται από τον Kεμάλ Σουνάλ.[2]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pridham, επιμ. (2020). «The Changing Pattern of Political Relations between the Arab Gulf and the Arab Provinces of the Ottoman Empire». The Arab Gulf and the Arab World (στα Αγγλικά). Routledge. σελίδες 41–64. ISBN 9781003070641. 
  2. Tosun Pasa, IMDb.com