Τουρκική Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρκική Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri
Έμβλημα της Διοίκησης
Ενεργό1974–σήμερα
Χώρα ΤΔΒΚ
Πίστη Τουρκία
ΥπαγωγήΔιοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων
ΑρχηγείοΚερύνεια
ΣυμπλοκέςΤουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η αποκαλούμενη Τουρκική Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου[εκκρεμεί παραπομπή] (τουρκικά: Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, KTBK), αναφερόμενη επίσης και ως κατοχικός στρατός,[1] όπως και κατοχική δύναμη, είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας που βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974. Είναι Σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια που υπάγεται απευθείας στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας στην Άγκυρα και διοικείται από ανώτατο αξιωματικό του Τουρκικού Στρατού που φέρει τον βαθμό του υποστρατήγου. Οργανώνεται σε 2 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 1 Σύνταγμα Καταδρομών, 1 Σύνταγμα Πυροβολικού, 1 Συγκρότημα Υποστήριξης, Ναυτικό Σταθμό και την Τουρκική Δύναμη Κύπρου (ΤΟΥΡΔΥΚ).

Το 1974, με αφορμή το πραξικόπημα που οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρισκόταν υπό το καθεστώς στρατιωτικής χούντας, για την ένωση με την Ελλάδα, τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της νήσου.

Η ανεπίλυτη διαμάχη στην Κύπρο περιπλέκει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική δύναμη εισβολής των 40.000 στρατιωτών μειώθηκε με τις τουρκικές αρχές να υποστηρίζουν ότι η δύναμη είχε μειωθεί σε 17.500 στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, σύμφωνα με το με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο κάτω από 30.000 ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας (τουρκικές δυνάμεις), καθιστώντας την μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων και τον αριθμό των αμάχων. Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις πρόσφατα ότι ο συνολικός αριθμός των τουρκικών δυνάμεων στο νησί μπορεί να έχει αυξηθεί.[εκκρεμεί παραπομπή]

Από τις 16 Αυγούστου του 1974, ο τουρκικός στρατός διατηρεί τον έλεγχο του 37% της νήσου, στο βόρειο τμήμα.

Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιχειρησιακή οργάνωση της Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου είναι η εξής:[εκκρεμεί παραπομπή]

 • Τουρκική Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, με έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια
  • 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, με έδρα την Άσσια
  • 39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, με έδρα τη Μύρτου
  • 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα την Κυθρέα
  • Σύνταγμα Καταδρομών, με έδρα τη Χαλεύκα
  • Σύνταγμα Πυροβολικού, με έδρα τη Λευκωσία
  • Συγκρότημα Υποστήριξης, με έδρα τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας
  • Τουρκική Δύναμη Κύπρου (ΤΟΥΡΔΥΚ), με έδρα τη Λευκωσία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Turkish military forces in Northern Cyprus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).