Τουράρ Ρισκούλοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουράρ Ρισκούλοφ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Тұрар Рысқұлов (Καζακικά)
Γέννηση26  Δεκεμβρίου 1894
Verny Uyezd
Θάνατος10  Φεβρουαρίου 1938[1]
Μόσχα
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό[2]
Τόπος ταφήςσκοπευτήριο Κομμουνάρκα
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τουράρ Ρισκούλοφ (1894-1938) ήταν Σοβιετικός πολιτικός και πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Τουρκεστάν.[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τουράρ Ρισκούλφ γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1894 στο βολόστ του Ανατολικού Ταγκάρ της περιφέρειας Σεμιρετσένσκ (σημερινή επαρχία Ταλγκάρ της Περιφέρειας Αλμάτι του Καζακστάν) και ήταν καζακικής εθνικότητας.

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικού Εμφυλίου ίδρυσε το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα και υποστήριξε ότι όλα τα τουρκικά έθνη θα έπρεπε να οργανωθούν σε ένα κράτος και ένα κομμουνιστικό κόμμα. Η πολιτική του απορρίφθηκε και το κόμμα διατάχθηκε να ενταχθεί στο Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκτελέστηκε το 1938 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εκκαθάρισης, με την κατηγορία του εθνοκομμουνιστή. Σήμερα θεωρείται εθνικός ήρωας και τιμάται με μεγάλο άγαλμα στην είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Καζακστάν στο Αλμάτι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28  Σεπτεμβρίου 2015.
  2. ru.openlist.wiki/Рыскулов_Турар_Рыскулович_(1894).
  3. Рыскулов Турар (1894–1938 гг.) (στα Ρωσικά). «Тарих» - История Казахстана - школьникам. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013.