Τουπούα Ταμασέσε Μεαόλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τουπούα Ταμασέσε Μεαόλε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 3  Ιουνίου 1905
Θάνατος 5  Απριλίου 1963
Υπηκοότητα Σαμόα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ο Τουπούα Ταμασέσε Μεαόλε (Tupua Tamasese Mea'ole) ήταν υπέρτατος αρχηγός των Σαμόα. Κατείχε τον τίτλο Tupua Tamasese από το 1929 ως το 1963. Ήταν αρχηγός Κράτους (O le Ao o le Malo) μαζί με το Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄ από το 1962 ως το θάνατό του το επόμενο έτος. Είχε τιμηθεί με τον τίτλο του Διοικητή του Εξαιρέτου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1905 και ήταν γιος του Τουπούα Ταμασέσε Λεαλόφι-ο-αάνα Γ΄, τον οποίο και διαδέχθηκε μετά το θάνατο του τελευταίου, το 1929.

Την περίοδο που οι Σαμόα ήταν υπό την εντολή της Νέας Ζηλανδίας (1914-1962), ήταν ένας από τους δύο συμβούλους (Fautuas) της νεοζηλανδικής κυβέρνησης. Ο άλλος σύμβουλος ήταν ο Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του Συντάγματος των Δυτικών Σαμόα, που τέθηκε σε ισχύ όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη, το 1962.

Μετά το θάνατό του, στις 5 Απριλίου του 1963, τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του Τουπούα Ταμασέσε ο Τουπούα Ταμασέσε Λεαλόφι-ο-αάνα Δ΄ (8 Μαΐου 1922- 1η Ιουλίου 1983). Τον τελευταίο τον διαδέχθηκε ο γιος του Μεαοέλε και σημερινός αρχηγός κράτους, Τουφούγκα Έφι (Tupua Tamasese Tupuola Taisi Tufuga Efi).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tupua Tamasese Mea'ole της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).