Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄
Γέννηση
Σαμόα
Θάνατος
Απία
Υπηκοότητα Σαμόα
Ιδιότητα πολιτικός
Γονείς Malietoa Tanumafili I
Αξίωμα O le Ao o le Malo ( - )
Βραβεύσεις Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Μεγαλόσταυρος του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Ο Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄ ήταν Βασιλιάς των Σαμόα από το 1963 μέχρι το θάνατό του, πιθανότατα από πνευμονία, το Μάιο του 2007.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1913. Έγινε ο πρώτος Αρχηγός Κράτους (μαλιετόα) των νησιών, που ονομάζονταν το 1962 Δυτικές Σαμόα. Το 1997 τα νησιά μετονομάστηκαν σε Σαμόα.

Ονομάστηκε και Σουσούγκα και ήταν αρχηγός Κράτους ή Ο λε Άο ο λε Μάλο στη Σαμόα. Από την έναρξη της ανεξαρτησίας της χώρας, ο Μαλιετόα είχε την ηγεσία μαζί με τον Τουπούα Ταμασέσε. Μετά το θάνατο του τελευταίου, το 1963, έγινε μοναδικός Αρχηγός Κράτους. Ανήκε στη θρησκεία των Μπαχάι. Την περίοδο του θανάτου του, που συνέβη στις 11 Μαΐου 2007, στην Άπια, ήταν ο γηραιότερος Αρχηγός Κράτους στον κόσμο. Κηδεύτηκε στις 18 Μαΐου 2007. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα, έναν μήνα μετά, ο Τουπούα Ταμαζέσε Τουπουόλα Έφι, ο οποίος έγινε και ο πρώτος εκλεγμένος Αρχηγός Κράτους στη νησιωτική χώρα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Malietoa Tanumafili II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).