Τουλούμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουλούμπα
Προέλευση
Άλλη ονομασίαbalah ash-sham (αραβικά: بلح الشام‎)
Τόπος προέλευσηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΠεριοχήΧώρες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Νότιος Καύκασος
Πληροφορίες
ΕίδοςΓλυκό
Κύρια συστατικάΑλεύρι, βούτυρο, αλάτι, νερό, σιρόπι, εκχύλισμα βανίλιας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η τουλούμπα (περσικά: بامیه) είναι ένα τηγανητό επιδόρπιο που βρίσκεται στην κουζίνα της Τουρκίας και στις τοπικές κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1] Είναι ένα τηγανισμένο κυλινδρικό γλυκό εμποτισμένο με σιρόπι, παρόμοιο με το βορειοαφρικάνικο τζαλέμπι και τον ισπανικό τσούρο. Φτιάχνεται από κομμάτι ζύμης (μήκους περίπου 3 εκ.) με μικρό ωοειδές σχήμα με ραβδώσεις με τη χρήση μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής ή πρέσας μπισκότων με κατάλληλο άκρο. Πρώτα τηγανίζεται σε χρυσαφί χρώμα και στη συνέχεια περιχύνεται με γλυκό σιρόπι όταν είναι ακόμα ζεστό. Τρώγεται κρύο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τουλούμπα κυριολεκτικά σημαίνει «αντλία» στα τουρκικά από τα ιταλικά tromba, η οποία με τη σειρά της προήλθε από την περσική λέξη που υπάρχει για την αντλία: tolombe. Το γλυκό λέγεται pomba στα κυπριακά και bombacık στην τουρκοκυπριακή διάλεκτο. Στην αρμενική κουζίνα ονομάζεται pomp ή τουλούμπα (αρμενικά: թուլումբա).

Το γλυκό τουλούμπα υπάρχει στην αλβανική, σερβική, βοσνιακή, βουλγαρική, βορειομακεδονική, ελληνική, αζερική (αζερικά: ballıbadı) ​​και τουρκική κουζίνα. Το γλυκό συναντάται και στην περσική κουζίνα ως bamiyeh (περσικά: باميه), που πήρε τ' όνομά του από το ομώνυμο περσικό λαχανικό (μπάμια), λόγω του σχήματός του. Στα χετζάζι αραβικά ονομάζεται ṭurumba (αραβικά: طُرُمْبَة) απευθείας από τα ιταλικά, αλλά στην αιγυπτιακή και σε ορισμένες τοπικές αραβικές κουζίνες ονομάζεται balaḥ ash-Shām (αραβικά: بلح الشام), κυριολεκτικά "συριακός χουρμάς" ή "χουρμάς της Δαμασκού", αν και το όνομα μπορεί να προήλθε από το "şambali", ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο. Στην ιρακινή κουζίνα είναι γνωστό ως datli (αραβικά: داطلي), που προέρχεται απευθείας από την τουρκική λέξη tatlı.

Έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «tulumba - WordSense Dictionary». www.wordsense.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]