Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουγκάι Μπέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουγκάι Μπέι
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1601
Θάνατος30  Ιουνίου 1651[1]
Βολυνία
Επάγγελμαπολιτικός
στρατιωτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μίρζα Τουγκάι Μπέι, Τουχάι Μπέι (κριμαϊκά ταταρικά: Toğay bey, πολωνικά: Tuhaj-bej, κυριλλικό: Тугай-бей) μερικές φορές γράφεται ως Τούγκαι Μπέι, (πέθανε τον Ιούνιο του 1651) ήταν αξιοσημείωτος στρατιωτικός αρχηγός και πολιτικός των Τατάρων της Κριμαίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τογκάι καταγόταν από τους Αργκίν, μια από τις ευγενείς Κριμαϊκές οικογένειες, και το πλήρες όνομά του ήταν Αργκίν Ντογκάν Τογκάι Μπέι (Αρχίν Ντοχάν Τοχάι μπέι). Ο "Μπέης" είναι στην πραγματικότητα ένας τίτλος που έλαβε όταν έγινε αρχηγός στο σαντζάκι του Ορ Καπί (το σημερινό Περεκόπ), μια σημαντική θέση στο Χανάτο της Κριμαίας, επειδή ο Ισθμός του Περεκόπ ήταν περιοχή ζωτικής σημασίας για την άμυνα του χανάτου.

Ο Τουχάι Μπέι έγινε ο μπέης του Ορ Καπί (Ορ Μπέη) κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1642 και 1644. Η θέση του Μπέη του Ορ Καπί ήταν σημαντική στο Χανάτο της Κριμαίας, καθώς ήταν υπεύθυνος για το οχυρό του Ορ Καπί, την πύλη στην χερσόνησο. Από το 1644 είχε αρκετή εξουσία για τον Χαν της Κριμαίας, για να του αναθέσει την αρχηγία της μεγάλης εκστρατείας των Τατάρων κατά της Πολωνίας. Ωστόσο, η θέση του στρατού του Τουχάι Μπέι είχε γίνει γνωστή στον πολωνικό στρατό με αρχηγό τον Στανισλάβ Κονιετσπόλσκι πριν φτάσει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας, και έχασε στην Πρώτη Μάχη του Οχματίβ. 

Το 1648 έστειλε ένα στρατό (περίπου 6.000 με 20.000 άνδρες) για να βοηθήσει τον Μποχντάν Χμελνίτσκι στην Εξέγερση των Κοζάκων ενάντια στην Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Εκεί πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές μάχες και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της μάχης του Μπερεστέτσκο.[2][3]

Επίσης, ήταν ένας από τους κυριότερους χαρακτήρες του Πολωνικού μυθιστορήματος και ταινίας Δια Πυρός και Σιδήρου. Στην ταινία, τον ρόλο του Τουγκάι Μπέη ανέλαβε ο Ντάνιελ Ολμπρύτσκι. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. pantheon.world/profile/person/Tugay_Bey. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Podhorodecki, σελίδα 193
  3. Serczyk, σελίδα 339

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Podhorodecki, L. Chanat krymski i jego stosunki z Polską w 15-18 w. Warsaw, 1987.
  • Serczyk, W.A. Na płonącej Ukrainie. Dzieje Kozaczyzny 1648-1651. Warsaw, 1998.
  • Holobutsky, V. Zaporizhian Cossackdom. "Vyshcha shkola". Kiev, 1994. ISBN 5-11-003970-4 (http://litopys.org.ua/holob/hol.htm)