Ισθμός του Περεκόπ
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Συντεταγμένες: 46°08′58″N 33°40′20″E / 46.14944°N 33.67222°E
Ο Ισθμός Περεκόπ είναι ο ισθμός που συνδέει την Κριμαία με την υπερκείμενη αυτής πεδιάδα της Ουκρανίας. Έχει μήκος περίπου 6 χιλιόμετρα και βρίσκεται στο βορειοδυτικό μυχό της λιμνοθάλασσας Σιβάς (της "Σαπράς θάλασσας" των Ελλήνων), της Αζοφικής στον Εύξεινο Πόντο.
Το όνομά του οφείλεται σε ομώνυμο αρχαίο φρούριο των Τατάρων που αποτέλεσε και οικισμό. Η εμπορική του αξία εκ της γεωγραφικής του θέσης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα όταν οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν στη περιοχή του δύο πόλεις αποικίες. Κατά τον μεσαίωνα έφερε το όνομα Τόζλα.
Από τον 16ο αιώνα ο ισθμός Περεκόπ και η ομώνυμη πόλη άρχισε να ενισχύεται με οχυρωματικά έργα από τον Χάνο της Κριμαίας.
Το 1783 περιελήφθη οριστικά στη Τσαρική Ρωσική Αυτοκρατορία.
Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του ο ισθμός Περεκόπ υπήρξε μεγάλης στρατηγικής σημασίας και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Ειδικότερα με τη λήξη του Α’ Π.Π. κατά τον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο στη περιοχή αυτή διεξάχθηκε από γαλλο-ελληνικά στρατεύματα η εκστρατεία της Κριμαίας με ατυχή κατάληξη, ενώ στο Β’ Π.Π. μετά τη διέλευση των Γερμανών, τον Οκτώβριο του 1941, πέρασε στους Γερμανούς,(πολιορκία της Σεβαστούπολης), και ανακαταλήφθηκε από τον Ρώσο στρατάρχη Τολμπούχιν, τον Απρίλιο του 1944, μετά την ήττα των γερμανικών δυνάμεων και την αποχώρησή τους από την περιοχή.