Τουαλέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία συνηθισμένη τουαλέτα
Υπαίθριες χημικές τουαλέτες του Δήμου Αθηναίων (1996)

Η τουαλέτα ή αποχωρητήριο ή WC (βεσέ) είναι ένα προσάρτημα υγιεινής που χρησιμοποιείται για την αποβολή των ανθρώπινων ούρων και κοπράνων (φυσικές ανάγκες).

Σε πολλές χώρες, στα σπίτια οι τουαλέτες είναι σχεδιασμένες με το καζανάκι και το μπάνιο ή το ντους στο ίδιο δωμάτιο. Μαζί με αυτά συνήθως δίπλα από την τουαλέτα βρίσκεται ένα πιγκάλ και ένα καλάθι για το πέταμα του χαρτιού υγείας. Άλλοι πολιτισμοί το βρίσκουν αυτό ανθυγιεινές, και έχουν ένα δωμάτιο για το μπάνιο και ένα χωριστό δωμάτιο για την αποβολή. Οι κοινόχρηστες τουαλέτες τοποθετούνται όπου η χρήση τους αναμένεται σε μόνιμη βάση. Οι χημικές τουαλέτες χρησιμοποιούνται επίσης σε διάφορα μέρη, όπως στα τρένα και τα επιβατικά αεροπλάνα.

Σοβαρές ασθένειες, όπως η χολέρα και η διάρροια, παρουσιάζονται όταν είναι ανοικτή η αφόδευση ή κακές συνθήκες υγιεινής, που επιτρέπουν στα ανθρώπινα απόβλητα να μολύνουν τα αποθέματα νερού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, η αποχέτευση υπήρξε μια ανησυχία από τα πρώτα στάδια των ανθρώπινων οικισμών. Από νωρίς οι πόλεις άδειαζαν τα απόβλητά τους σε ποτάμια ή θάλασσες με το χέρι ή μέσω ανοικτών τάφρων. Ο πρόδρομος του σύγχρονου καζανακιού σχεδιάστηκε από τον Τζον Χάρινγκτον το 1596, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.