Τοκάιντο (δρόμος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τοκάιδο)
Νισσάκα, ο 25ος σταθμός του Τοκάιντο, όπως αποδόθηκε από τον διάσημο ουκίγιο-ε καλλιτέχνη Χιροσίτζε

Ο Τοκάιντο (東海道) ήταν ο πιο σημαντικός από τους 5 κύριους δρόμους της περιόδου Έντο, που συνδέει το Έντο (Σημερινό Τόκυο) και το Κυότο της Ιαπωνίας. Αντίθετα από τους εσωτερικούς δρόμους, και τον πολύ περισσότερο χρησιμοποιούμενο δρόμο Νακασέντο (Nakasendō), ο Τοκάιντο διέσχιζε την ανατολική ακτή του Χονσού. Το όνομά του στην ιαπωνική γλώσσα σημαίνει Ανατολικός παραθαλάσσιος δρόμος.

Το ταξίδι μέσω του Τοκάιντο ήταν ένα πολύ δημοφιλές θέμα για την τέχνη και την λογοτεχνία της εποχής. Ο διάσημος ουκίγιο-ε καλλιτέχνης Χιροσίτζε (Hiroshige) ζωγράφισε τον Τοκάιδο σε πολλά έργα του και ο ποιητής Μπασό (Matsuo Bashō) ταξίδεψε στο δρόμο και έγραψε πολλά ποιήματα εμπνευσμένος από το δρόμο. Πολλοί οδηγοί αξιοθέατων του Τοκάιντο τυπώθηκαν την εποχή εκείνη μιας και υπήρχε μια τάση για τουριστικά βιβλία και οδηγούς με εικόνες στην Ιαπωνία. Επίσης πολλά μυΘιστορήματα γράφηκαν εμπνευσμένα από τον δρόμο όπως το Hizakurige του Τζιπένσια Ικκου (Jippensha Ikku).

Σήμερα ο διάδρομος του Τοκάιντο είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Ιαπωνίας που συνδέει την μητροπολιτική περιοχή του Τόκυο, τη Γιοκοχάμα, τη Ναγκόγια, το Κυότο και την Οζάκα.

Ο αυθεντικός Τοκάιντο δρόμος είχε 53 σταθμούς μεταξύ του Τόκυο και του Κυότο.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]