Τιχομίρ Ζαβιντόβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τιχομίρ Ζαβιντόβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
Ζαχλουμία
Θάνατος 1171
Sitnica
Εθνικότητα Σέρβοι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Γονείς Ζαβίντα Βουκάνοβιτς
Αδέλφια Stracimir Zavidović
Miroslav of Hum
Στέφανος Α΄ Νεμάνια
Οικογένεια Vukanović dynasty
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Župan

Ο Τιχομίρ Ζαβιντόβιτς (σερβικά : Тихомир Завидовић), ήταν Μεγάλος Ζουπάνος του Μεγάλου Πριγκιπάτου της Ράσκα την περίοδο 1162–1171.

Ήταν το πρώτο νεογέννητο παιδί του Ζαβίντα[1] Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Τιχομίρ ορίζεται ανώτατος άρχοντας το 1166[1]) από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνού ωστόσο κυβερνά από κοινού με τα αδέλφια του[1]. Τα εδάφη όταν χωρίστηκαν ο Στρασιμίρ πηρε την δυτική περιοχή του Μοράβα, ο Μίροσλαβ πήρε την Ζαχουμία και την Τραβουνία , στον Στέφαν Νεμάνια δόθηκε η Τοπλίτσα, η Ιμπάρ, η Ρασίνα και η Ρέκε. Ο Νεμάνια ήταν υποτελής στον Μανουήλ Α΄[2] και βοήθησε τον αυτοκρατορικό στρατό ενάντια στους Ούγγρους στην Σρεμ το 1164. Η συμμαχία μεταξύ Νεμάνια καιΜανουήλ ήταν πιο πιθανό να θεωρείται ως απειλή από τον Τιχομίρ[2].

Ο Νεμάνια έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κουρσουμλία και το Μοναστήρι της Παναγίας του Χριστού κοντά στην Τοπλίτσα, χωρίς την έγκριση του Τιχομίρ[ 2 ] που πίστευε ότι ο Νεμάνια προσπαθούσε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία μέσα από τη σχέση του με τον Μανουήλ Α΄[2]. Έτσι ο Τιχομίρ συνέλλαβε τον Νεμάνια και αλυσοδεμένο τον έριξε στη φυλακή, τα εδάφη του τα προσάρτησε στα δικά του[2]. Αργότερα ο Νεμάνια απέδρασε και γύρισε στα εδάφη του[2].

Ο Στέφαν Νεμάνια κινητοποίησε στρατό, ενδεχομένως με τη βυζαντινή βοήθεια, και κατέλαβε τα εδάφη των αδελφών του το 1167[2] και στη συνέχεια στράφηκε προς Τιχομίρ. Το 1171 ο Νεμάνια καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο στρατό και νικά τον Τιχομίρ που βρέθηκεμετά από μάχη πνιγμένος στο ποταμό Σιτνίτσα. έκτοτε ο Νεμάνια μένει μονοκράτορας και ο ιδρυτής δυναστείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Fine, Late, p. 3
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Fine, Late, p. 5

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tihomir of Serbia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).