Ζαβίντα Βουκάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζαβίντα Βουκάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1113 (περίπου)
Πριγκιπάτο της Ζέτα
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία
Οικογένεια
ΤέκναΣτέφανος Α΄ Νεμάνια
Stracimir Zavidović
Τιχομίρ Ζαβιντόβιτς
Miroslav of Hum
Vojslava Zavidović
ΓονείςΟύρος Α΄ Βουκάνοβιτς

Ο Ζαβίντα (σερβικά : Завида), αποκαλούνταν και "λευκός πρίγκιπας" (Μπέλι Ούρος), έζησε τον 12ο αιώνα και ήταν μέλος της οικογένειας Βουκάνοβιτς. Είχε τον τίτλο του Ζουπάνου του Ζαχουμίου και αργότερα κράτησε τον τίτλο "άρχοντας της Ριμπνίτσα " .

Υπήρξε στενός συγγενής ή ακόμα και ένας γιος του Ούρος Α΄ Βουκάνοβιτς αν και αυτό δεν έχει διευκρινιστεί τελείως, οι απόγονοι της οικογένειας χρησιμοποιούσαν το όνομα Βουκάν και Ούρος σε πολλές γενιές)[1].

Κατέκτησε την επαρχία της Δαλματίας από τον Φώτιο, πριν έρθει σε σύγκρουση με τα αδέλφια του[1], με αποτέλεσμα να βρεθεί εξόριστος[1] (προ 1113) από την περιοχή Διόκλειας όπου θα κρατήσει τον τίτλο του άρχοντα της Ριμπνίτσα (μέρος της σημερινής Ποντγκόριτσα).

Ο πρωτότοκος γιος του Τιχομίρ επιλέχθηκε για μέγας Ζουπάνος του πριγκιπάτου της Ράσκα από τους βυζαντινούς που είχαν επενέβει στη διαμάχη των αδελφών[2] .

Παιδιά του ήταν ο Τιχομίρ, Στρασιμίρ, Μίροσλαβ, ο Στέφανος Α΄ Νεμάνια και μία κόρη που δεν έχει διασωθεί το όνομα της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zavida της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).