Ζάβιντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζάβιντα Βουκάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1113 (περίπου)
Πριγκιπάτο της Ζέτα
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΣτέφανος Α΄ Νεμάνια
Στράτσιμιρ Ζάβιντοβιτς
Τίχομιρ Ζάβιντοβιτς
Μίροσλαβ Ζάβιντοβιτς του Χουμ
Vojslava Zavidović
ΓονείςΟύρος Α΄ Βουκάνοβιτς
ΟικογένειαΔυναστεία των Βουκάνοβιτς

Ο Ζάβιντα (σερβικά : Завида), αποκαλούνταν και "λευκός πρίγκιπας" (Μπέλι Ούρος), έζησε τον 12ο αιώνα και ήταν μέλος του Οίκου των Βουκάνοβιτς. Είχε τον τίτλο του ζουπάνου του Ζαχουμίου και αργότερα κράτησε τον τίτλο του "άρχοντα της Ρίμπνιτσα " .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε στενός συγγενής ή ακόμη και γιος του Ούρος Α΄ Βουκάνοβιτς, αν και αυτό δεν έχει διευκρινιστεί τελείως. Οι απόγονοι της οικογένειας χρησιμοποιούσαν το όνομα Βούκαν και Ούρος σε πολλές γενιές.[1].

Κατέκτησε την επαρχία της Δαλματίας από τον Φώτιο, πριν έρθει σε σύγκρουση με τα αδέλφια του[1], με αποτέλεσμα να βρεθεί εξόριστος[1] (προ 1113) από την περιοχή Διόκλειας όπου θα κρατήσει τον τίτλο του άρχοντα της Ρίμπνιτσα (μέρος της σημερινής Ποντγκόριτσα).

Ο πρωτότοκος γιος του Τίχομιρ επιλέχθηκε για μεγάλος ζουπάνος του πριγκιπάτου της Ράσκας από τους Βυζαντινούς, που είχαν επεμβεί στη διαμάχη των αδελφών[2].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zavida της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).