Τιρόλο (ιστορική περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Τιρόλο (αποσαφήνιση).
Τιρόλο
Η θέση του Τιρόλου μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας.
Χάρτης της περιοχής

Το Τιρόλο (γερμανικά: Tirol, ιταλικά: Tirolo) είναι γεωγραφική περιοχή στην Κεντρική Ευρώπη η οποία χονδρικά περιλαμβάνει τις Άλπεις ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία. Από το 1918 είναι χωρισμένο σε δυο γεωγραφικά ανεξάρτητα διαμερίσματα: το ένα στα νότια, που ανήκει στην Ιταλία (Νότιο Τιρόλο ή Μπολζάνο-Άλτο Άντιγε ), ενώ το δεύτερο βόρεια, αποτελώντας το Κρατίδιο του Τιρόλου της Αυστρίας (Δυτικό και Ανατολικό Τιρόλο).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατοικείται ήδη από την Εποχή του Λίθου, και στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα από οικισμούς της εποχής. Κατά το Μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα διοικήθηκε από μέλη της δυναστείας των Αψβούργων που έφεραν τον τίτλο Κόμης του Τιρόλο. Μετά την ήττα της Αυστρίας από το Ναπολέοντα το 1805, πέρασε στο Βασίλειο της Βαυαρίας, αποτελώντας έτσι μέρος της Συνομοσπονδίας του Ρήνου. Με το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων και το Συνέδριο της Βιέννης επιστράφηκε στην Αυστροουγγαρία.

Το Τιρόλο αποτέλεσε θέατρο άγριων μαχών και πολέμου χαρακωμάτων ανάμεσα στις δυνάμεις της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο· τα πτώματα στρατιωτών εκείνης της εποχής ανακαλύπτονται ακόμα κάθε τόσο καθώς λιώνουν οι παγετώνες των Άλπεων. Με την τελική ήττα της Αυστροουγγαρίας το Τιρόλο διχοτομήθηκε κατά τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού και το νότιο τμήμα δόθηκε στην Ιταλία, αποτελώντας την περιφέρεια του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, διαφορετικά γνωστό και ως Νότιο Τιρόλο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tyrol στο Wikimedia Commons