Τιράντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιράντες από τον Albert Thurston, σε συνδυασμό με κλιπ και γλωσσίδια για κουμπί

Οι τιράντες[1][2] είναι ελαστικά ή υφασμάτινα ή δερμάτινα λουριά που φοριούνται πάνω από τους ώμους για να συγκρατούν το παντελόνι. Οι ιμάντες τους μπορεί να είναι ελαστικοί, είτε εξ ολοκλήρου είτε ελαστικοί με άκρα από δέρμα. Οι περισσότερες τιράντες είναι από λάστιχο (ελαστικές) και τα περισσότερα κλιπ μεταλλικά ή με κουμπιά ή με ειδικά κλιπ κουμπιών (Bracetac). Οι τιράντες με κουμπιά απαιτούν να υπάρχει ραμμένο κουμπί στο παντελόνι. Οι τιράντες με μεταλλικά κλιπ μπορούν να φορεθούν σε κάθε παντελόνι.

Οι βασικοί τύποι των τιραντών, αναφορικά με τον τρόπο που «κουμπώνουν», είναι οι τιράντες με κλιπς και οι τιράντες για κουμπιά[3].

Οι τιράντες με κλιπς ταιριάζουν σε κάθε είδος παντελονιού και συγκρατούν το ρούχο με κλιπς, τα οποία είναι δεν γίνονται εμφανή στο συνολικό αποτέλεσμα της εμφάνισης.

Οι τιράντες για κουμπιά προϋποθέτουν την ύπαρξη κουμπιών στο παντελόνι, είτε υπάρχουν από την κατασκευή του ρούχου, είτε ράβονται κατά βούληση εκτός κι αν αγοράσετε από το eshop μας τα ειδικά κουμπιά – κλιπ bracetac που επιτρέπουν σε κάθε παντελόνι εύκολα και απλά να δεχθεί τιράντα με κουμπια.

Το σχήμα των τιραντών συμβολίζεται με γράμματα του αλφαβήτου, ανάλογα με την κατασκευή τους: X, Y ή H, με τα δύο πρώτα (Χ και Y) να είναι τα πιο δημοφιλή για το καθημερινό ή το επίσημο ανδρικό ντύσιμο σήμερα ενώ το Η χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν υπάρξει αρκετοί προγόνοι των τιράντων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 300 χρόνων, αλλά οι σύγχρονες τιράντες εφευρέθηκαν για πρώτη φορά το 1820 από τον Albert Thurston, ενάς βρετανός κατασκευαστής που φέρει τον τίτλο του παλαιότερου κατασκευαστή τιράντων στον κόσμο. Παραδοσιακά κρύβονται κάτω από το γιλέκο του κουστουμιού. Αλλά το γιλέκο έφυγε σταδιακά από την μόδα για ένα διάστημα στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όλο και περισσότεροι άντρες εγκατέλειψαν τις τιράντες που φαίνονταν όταν έβγαζαν το σακάκι τους στο γραφείο.

Σήμερα χρησιμοποιούνται για λόγους στιλ αλλά και για χρηστικούς λόγους αλλά και για λόγους υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Larry King ο οποίος ξεκίνησε να φοράει τιράντες το 1987 μετά από πρόβλημα υγείας[4].

Σήμερα οι τιράντες επιλέγονται επίσης από γυναίκες ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία σε παιδικές τιράντες.Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roetzel, Bernhard (2009). Gentleman : ο οδηγος του ανδρικου στιλ. Βερολίνο. σελ. 142-143. 
  2. Joan M., Jensen. «With these hands : women working on the land». 
  3. «ΤΙΡΑΝΤΕΣ: 100+ Σχέδια με Αθάνατη Ποιότητα». VALDION.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. 
  4. Suddath, Claire (2010-12-16). «A Brief History of Suspenders By Claire Suddath» (στα αγγλικά). Time. ISSN 0040-781X. http://content.time.com/time/nation/article/0,8599,2037331,00.html. Ανακτήθηκε στις 2020-03-24. 

[1]  1. Flusser, Alan (2002). Dressing the Man: Mastering the art of Permanent Fashion. New York. σελ. 121-125.