Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τιγκράν Αβετισιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιγκράν Αβετισιάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Απριλίου 1941
Τιφλίδα
Θάνατος15  Δεκεμβρίου 2016
Βανατζόρ
ΕθνικότηταΑρμένιοι
Εκπαίδευση και γλώσσες
Εκπαίδευσηκαθηγητής πανεπιστημίου
ΣπουδέςΚρατικό Πανεπιστήμιο του Γερεβάν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλωσσολόγος

Ο Τιγκράν Μουσέγκι Αβετισιάν (αρμένικα: Տիգրան Մուշեղի Ավետիսյան) (6 Απριλίου 1941, Τιφλίδα -15 Δεκεμβρίου 2016, Βαναντζόρ) ήταν Αρμένιος γλωσσολόγος.

Ο Τιγκράν Αβετισιάν γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1941 στην Τιφλίδα. Την περίοδο 1948-1958 φοίτησε στο 79ο Γυμνάσιο Τιφλίδας. Έγινε δεκτός το 1958 και το 1963 αποφοίτησε από τη Φιλολογική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου του Γερεβάν.[1]

Το 1963-1965 υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια, έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γλωσσών της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Αρμενίας . Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1969 έως το 2011, εργάστηκε συνεχώς στο γλωσσικό ινστιτούτο ως κορυφαίος ερευνητής, καθώς και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Βαναζντόρ.

Το 1978 εξελέγη επικεφαλής του τμήματος αρμενικής γλώσσας, του οποίου διηύθυνε για περίπου δυόμισι δεκαετίες, κατά τις οποίες όχι μόνο εκπαίδευσε ειδικούς πανεπιστημίου, αλλά και ηγήθηκε μιας ολόκληρης γενιάς καθηγητών που εισήλθαν στην επιστήμη. Το 1975 επιλέχθηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα αρμενικής γλώσσας του ινστιτούτου και το 1978 ως επικεφαλής του τμήματος. Το 1989 έλαβε τον επιστημονικό τίτλο του καθηγητή.

Είναι συγγραφέας τριών μονογραφιών και επτά δεκάδων περίπου επιστημονικών άρθρων. Ο Τιγκράν Αβετισιάν έχει συμβάλει πολύ στη μελέτη της σύγχρονης αρμενικής δομής λέξεων και του αρμενικού συστήματος ονοματολογίας. Το 2001, το βιβλίο «Λεξικό Αρμενικών Επωνύμων» κέρδισε το πρώτο Προεδρικό Βραβείο. Ο Τιγκράν Αβετισιάν ήταν μέλος του επαγγελματικού συμβουλίου της επιτροπής ανώτερων προσόντων που λειτουργεί στο Ινστιτούτο Γλωσσών Χρατσιγιά Αχαριάν της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου.

Ο Τιγκράν Αβετισιάν πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 2016 στο Βαναντζόρ.

  • Βραβείο Προέδρου ΡΑ
  • Πιστοποιητικό τιμής του δήμου Βαναντζόρ[2]
  • «Հայոց ազգանունների բառարան» (Λεξικό αρμενικών επωνύμων)
  • «Ժամանակակից հայերենի բառի կառուցվածքը» (Δομή λέξεων της σύγχρονης Αρμενικής)
  • «Հայկական ազգանուն» (Αρμενικό επώνυμο)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]