Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ
Red star with hammer and sickle.svg
Έμβλημα των ενόπλων δυνάμεων
Ενεργό 1946–1993
Υπηρεσιακοί κλάδοι

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ρωσικά: Вооружённые Силы Союза Советских Социалистических Республик, ВС СССР) αποτέλεσαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής ΣΟΣΔ (1917-1922), και της Σοβιετικής Ένωσης (1922-1991) από τη δημιουργία τους, στον απόηχο του Ρωσικού Εμφύλιου Πολέμου, έως και την ουσιαστική διάλυσή τους τον Δεκέμβριο του 1991.

Σύμφωνα με τον πανενωτικό νόμο για τη στρατιωτική υπηρεσία του Σεπτεμβρίου του 1925, οι Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούνταν από πέντε μέρη: το Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, την Κρατική Πολιτική Διεύθυνση (ГПУ), και τους φρουρούς νηοπομπής.[1] Η ГПУ έγινε αργότερα ανεξάρτητη και συγχωνεύτηκε με το НКВД το 1934. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Πυραυλικά Στρατεύματα Στρατηγικού Προορισμού (1960), η Αεράμυνα (1948) και τα πανενωτικά στρατεύματα Πολιτικής Προστασίας (1970) προστέθηκαν, στην πρώτη, τρίτη και έκτη θέση αντίσχτοιχα, στην επίσημη σοβιετική αναγνώριση συγκριτικής σημασίας (με τις χερσαίες δυνάμεις να είναι δεύτερες, η Πολεμική Αεροπορία τέταρτη και το πέμπτο το Πολεμικό Ναυτικό).

Οι Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις στη συνέχεια χωρίστηκαν σε διάφορες ένοπλες δυνάμεις των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, συμπεριλαμβανομένων των νέων Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Scott and Scott, The Armed Forces of the Soviet Union, Westview Press, 1979, p.13


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Soviet Armed Forces της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).