Τηλεπικοινωνίες στο Τουρκμενιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τουρκμενιστάν διαθέτει τύπο ελεγχόμενο από το κράτος και παρακολουθούμενα συστήματα επικοινωνίας. Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του Τουρκμενιστάν θεωρούνται οι λιγότερο ανεπτυγμένες από όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Συνολικά, η αγορά τηλεπικοινωνιών σε αυτήν την κατά κύριο λόγο αγροτική χώρα είναι σχετικά μικρή, αλλά προσπαθεί τολμηρά να επεκταθεί τα τελευταία χρόνια. Η κρατική εταιρεία Turkmen Telecom αποτελεί τον κύριο πάροχο δημόσιων υπηρεσιών τηλεφωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτύου και μέσω θυγατρικής λειτουργεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας GSM σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό φορέα κινητής τηλεφωνίας BCTI (η BCTI μετονομάστηκε σε MTS Turkmenistan το 2005).[1]

Δορυφορικές τηλεπικοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτόξευση του πρώτου τουρκμενικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου TurkmenSat 1 προβλέπεται να εκτοξευτεί το Μάρτιο του 2015, και έχει προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 15 ετών. Ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί από το Falcon 9 της SpaceX.[2][3] Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από την Γαλλική Thales Alenia Space και είναι από την οικογένεια Spacebus 4000.[4] Ο δορυφόρος θα καλύψει την Ευρώπη και σημαντικό μέρος των χωρών της Ασίας και της Αφρικής και θα παρέχει υπηρεσίες τηλεοπτικών εκπομπών, ραδιοφωνίας και διαδικτύου.[5] Οι λειτουργίες του δορυφόρου θα ελέγχονται από την κρατική Τουρκμενική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία.[6]

Κινητή τηλεφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BCTI ήταν ο μοναδικός φορέας GSM στη χώρα με δεκαετή αποκλειστική άδεια που χορηγήθηκε το 1994. Λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, η BCTI συνέχισε να λειτουργεί χωρίς να επενδύει πολλά χρήματα για να καλύψει τις αγροτικές περιοχές. Το ακριβό κόστος της υπηρεσίας περιόρισε τον αριθμό των συνδρομητών σε πολύ μικρό ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

Ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας άρχισε να βελτιώνεται γρήγορα μετά τη λήξη της αποκλειστικής άδειας της εταιρείας το 2004. Ο ρωσικός φορέας κινητής τηλεφωνίας MTS απέκτησε την BCTI [7] και η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών TurkmenTelekom άνοιξε μια νέα θυγατρική, την Altyn Asyr. Ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας έχει φτάσει πλέον τους 4.440.000 (1.440.000 για την MTS[8] και 3.000.000 για την Altyn Asyr GSM[9]). Με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων ατόμων, αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό διείσδυσης κινητών τηλεφώνων 88%.

Διαδικτυακή υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεφωνικός θάλαμος στην Ασγκαμπάτ

Το Τουρκμενιστάν απέκτησε πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 1997 μέσω σύμβασης με την MCI Communications (που αργότερα μετονομάστηκε στην MCI WorldCom). Ένας μικρός αριθμός ανεξάρτητων παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους το 2001 όταν η TurkmenTelecom έλαβε το μονοπώλιο στις υπηρεσίες δεδομένων. Η εξάρτηση από ακριβά δορυφορικά κανάλια περιόρισε τη διαθεσιμότητα του Διαδικτύου σε μόλις δύο χιλιάδες συνδρομητές. Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών διαδικτύου, το Υπουργείο Επικοινωνίας υπέγραψε σύμβαση με την TATA Communications για τη δρομολόγηση της κίνησης μέσω του διαύλου οπτικών ινών Transit-Asia-Europe.[10] Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης, η TurkmenTelecom ξεκίνησε να προσφέρει πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλότερων ταχυτήτων μέσω ADSL για τους πελάτες στο Τουρκμενιστάν.[11]

Το 2008, η MTS άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες Διαδικτύου σε συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας μέσω GPRS. Ο Altyn Asyr ήταν ο πρώτος πάροχος που παρείχε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 3G και 2 mpbs το Μάρτιο του 2010. Η μετακίνηση εξέπληξε τους πελάτες κινητής τηλεφωνίας καθώς ο πάροχος ήταν γνωστός για τις κατώτερες αλλά φθηνότερες υπηρεσίες. Το 2013, η Altyn Asyr εγκαινίασε ένα δίκτυο 4G με βάση το LTE.[12] Το 2013, η απεριόριστη χρήση του διαδικτύου έγινε διαθέσιμη, μειώνοντας το συνολικό κόστος των υπηρεσιών για τηTurkmentelecom.[13]

Κωδικός χώρας (Τομέας κορυφαίου επιπέδου): TM

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ροή σήματος αναλογικής τηλεόρασης 5 εθνικών καναλιών είναι διαθέσιμη επίγεια σε όλη τη χώρα. Τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια λαμβάνονται με ψηφιακό δορυφορικό δέκτη. Σε μερικές περιοχές όπως η Ασγκαμπάτ, υπάρχει διαθέσιμη καλωδιακή υπηρεσία όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση δορυφορικών πιάτων. Οι δοκιμαστικές μεταδόσεις DVB-T λαμβάνουν χώρα μόνο στη πρωτεύουσα, χωρίς σχέδιο μετάβασης στο ψηφιακό σήμα.

Στην χώρα υπάρχουν οι παρακάτω τηλεοπτικοί σταθμοί:

Προηγουμένως, τα 7 εθνικά κανάλια μεταδίδονταν στους δορυφόρους Γιαμάλ για το διεθνές κοινό. Από τις 1 Ιουλίου 2016 όλα τα εθνικά κανάλια μεταδίδονται από τον εθνικό δορυφόρο TürkmenÄlem 52°E που εκτοξεύτηκε στις 27 Απριλίου 2015.

Τηλέφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλέφωνα - κύριες γραμμές σε χρήση: 500.000 (2006)

εγχώρια: 500 αυτόματοι τηλεφωνικοί σταθμοί και 500.000 τηλεφωνικοί αριθμοί.[14]

διεθνείς: συνδέεται με καλωδιακή και χαμηλών κυμάτων ραδιοφωνική αναμετάδοση προς άλλες δημοκρατίες στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και άλλες χώρες από μισθωμένες συνδέσεις στη διεθνή αλλαγή πύλης της Μόσχας. Επίσης, ιδρύθηκε μια νέα τηλεφωνική σύνδεση από την Ασγκαμπάτ προς το Ιράν. Μια νέα ανταλλαγή στην Ασγκαμπάτ μεταφέρει την διεθνή κυκλοφορία μέσω της Τουρκίας μέσω του Intelsat. Υπάρχουν δύο δορυφορικοί γήινοι σταθμοί - 1 Όρμπιτα και 1 Intelsat

Εφημερίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές από τις εφημερίδες που εκδίδονται στο Τουρκμενιστάν είναι οι παρακάτω:

TurkmenTel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας από το 2007 το Υπουργείο Επικοινωνιών οργανώνει την ετήσια διεθνή έκθεση "TurkmenTel". Κορυφαίες εταιρείες απ'όλο το κόσμο προσκαλούνται στην Ασγκαμπάτ για να επιδείξουν τις τεχνολογίες τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkmenistan - Telecoms, Mobile and Internet». Paul Budde Communication Pty Ltd. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012. 
  2. SpaceX
  3. «SpaceX Will Launch Turkmenistan Satellite for Thales Alenia Space». 21 June 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-04-12. https://web.archive.org/web/20170412000336/http://www.spacex.com/press/2013/07/14/spacex-will-launch-turkmenistan-satellite-thales-alenia-space. Ανακτήθηκε στις 23 September 2014. 
  4. «China to Launch the first Turkmen Communication Satellite». The Gazette of Central Asia (Satrapia). 25 November 2012. http://www.satrapia.com/news/article/china-to-launch-the-first-turkmen-communication-satellite/. 
  5. US Says SpaceX to Launch Turkmenistan's Maiden Satellite
  6. «Turkmenistan to launch first space satellite in 2015». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  7. http://www.turkmenistan.ru/?page_id=3&lang_id=en&elem_id=6803&type=event&sort=date_desc
  8. http://www.telecompaper.com/news/mts-turkmenistan-revenues-up-to-tmt-27-mln-in-q4--9321434/
  9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  10. http://www.turkmenistan.ru/?page_id=3&lang_id=en&elem_id=12682&type=event&sort=date_desc
  11. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  12. «TMCELL starts to connect the subscribers to the LTE network». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  13. «Интернет для дома». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  14. Telecommunications At The World Level

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]