Τζόρνταν Πίτερσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόρνταν Πίτερσον
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jordan Peterson (Αγγλικά)
Γέννηση12 Ιουνίου 1962 (1962-06-12) (61 ετών)
Αλμπέρτα, Καναδάς
ΕθνικότηταΚαναδική
ΥπηκοότηταΚαναδάς
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Αλμπέρτα (Bachelor)
Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ (Πτυχίο, Διδακτορικό)
ΣύζυγοςΤάμμυ Ρόμπερτς (νυμφ. 1989)
ΤέκναMikhaila Peterson και Julian Peterson
ΓονείςWalter Peterson και Beverley Peterson
Ιστοσελίδα
https://jordanbpeterson.com
Τζόρνταν Πίτερσον στην IMDb
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΚλινική ψυχολογία
ΑξίωμαΜεταδιδακτορικός συνεργάτης (1991, 1993), διδάσκων πανεπιστημίου (1998) και διδάσκων πανεπιστημίου (1993, 1998)
Ιδιότητακλινική ψυχολόγος, διδάσκων πανεπιστημίου, cultural critic, συγγραφέας, podcaster, YouTuber, διαδικτυακή διασημότητα και ψυχολόγος
Διδακτορικός καθηγητήςRobert O. Pihl
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδάκτωρ φιλοσοφίας

Ο Τζόρνταν Μπερντ Πίτερσον (αγγλικά: Jordan Bernt Peterson‎‎, γενν. 12 Ιουνίου 1962, Αλμπέρτα, Καναδάς) είναι Καναδός καθηγητής ψυχολογίας, κλινικός ψυχολόγος, YouTuber και συγγραφέας. Άρχισε να δέχεται ευρεία προσοχή στα τέλη της δεκαετίας του 2010 για τις απόψεις του σε πολιτικά ζητήματα, που συχνά περιγράφονται ως συντηρητικές[1][2][3].

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αλμπέρτα, ο Πίτερσον έλαβε πτυχίο πολιτικών επιστημών και ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ. Μετά τη διδασκαλία και την έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επέστρεψε στον Καναδά το 1998 για να ενταχθεί μόνιμα στη σχολή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το 1999, δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, Maps of Meaning: The Architecture of Belief, το οποίο αποτέλεσε βάση για πολλές από τις επόμενες διαλέξεις του. Το βιβλίο συνδυάζει πληροφορίες από ψυχολογία, μυθολογία, θρησκεία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και νευροεπιστήμη για την ανάλυση συστημάτων πεποιθήσεων.

Το 2016, ο Πίτερσον κυκλοφόρησε μια σειρά από βίντεο στο YouTube που επέκριναν την τροποποίηση του Καναδικού Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Ποινικό Κώδικα (Bill C-16), που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο του Καναδά. Το 2018, όταν δημοσίευσε το δεύτερο βιβλίο του, 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos. Το 2021, δημοσίευσε το τρίτο του βιβλίο, Beyond Order: 12 More Rules for Life.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]