Τζωρτζ Καλβοκορέσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζωρτζ Καλβοκορέσης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Οκτωβρίου 1816[1]
Χίος
Θάνατος3  Ιουνίου 1872[1]
Μπρίτζπορτ
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Νόριτς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
αξιωματικός
Οικογένεια
ΤέκναGeorge Partridge Colvocoresses[2]
ΣυγγενείςAlden Partridge (adoptive father)
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςcaptain/Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και Union Navy
Πόλεμοι/μάχεςΑμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος

Ο Τζωρτζ Μουζάλας Καλβοκορέσης (George Musalas Colvocoresses, 22 Οκτωβρίου 18163 Ιουνίου 1872), γνωστός και με το απλοποιητικό παρατσούκλι «Κόλβος» (Colvos), ήταν ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που κυβέρνησε το πολεμικό πλοίο «Σαρατόγκα» κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου. Νωρίτερα, από το 1838 μέχρι το 1842, συμμετείχε στην εξερευνητική αποστολή των ΗΠΑ, σε περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζωρτζ γεννήθηκε ως Γεώργιος Καλβοκορέσης στο νησί Χίο της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως μέλος εξέχουσας χιακής οικογένειας, των Καλβοκορέση, απάχθηκε εξαετής μαζί με τη μητέρα του και δύο αδελφές του κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822. Οι περισσότεροι στενοί συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και 6 αδελφοί του, σκοτώθηκαν, αλλά ο πατέρας του κατόρθωσε να τον εξαγοράσει με λύτρα.

Το 1824 ο Γεώργιος στάλθηκε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ από τον πατέρα του.[3] Εκεί υιοθετήθηκε από τον πλοίαρχο Άλντεν Πάρτριτζ (Alden Partridge, 1785-1854), ιδρυτή της «Αμερικανικής Λογοτεχνικής, Επιστημονικής και Στρατιωτικής Ακαδημίας» (αργότερα «Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς») στην κωμόπολη Νόργουιτς του Βερμόντ. Ο Τζωρτζ κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό αφού απεφοίτησε το 1831 από την παραπάνω Ακαδημία, όπου το όνομα στο πτυχίο του μετατράπηκε σε Τζωρτζ Κολβοκορέσης. Μέλη από γενεές απογόνων του απεφοίτησαν από την ίδια Ακαδημία στο Νόργουιτς και ακολούθησαν στρατιωτικές σταδιοδρομίες.

Σταδιοδρομία στο Πολεμικό Ναυτικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1832 ο Καλβοκορέσης κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό ως ανθυπασπιστής και το 1836-1837 υπηρέτησε στη φρεγάτα «United States», στη Μοίρα Μεσογείου. Από το 1838 έως το 1842 ,συμμετείχε στην Εξερευνητική Αποστολή των ΗΠΑ (United States Exploring Expedition), γνωστή και ως «Αποστολή Γουίλκς» (Wilkes Expedition), που εξερεύνησε μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Καλβοκορέσης συνέγραψε ένα σχετικό βιβλίο το 1852, υπό τον τίτλο Four Years in a Government Exploring Expedition («Τέσσερα έτη σε μια κυβερνητική εξερευνητική αποστολή»). Προάχθηκε σε ανθυποπλοίαρχο στις 7 Δεκεμβρίου 1843 και σε αντιπλοίαρχο στις 2 Ιουλίου 1861.

Στις 29 Ιανουαρίου 1862, στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, το ιστιοφόρο «Supply», στο οποίο ήταν κυβερνήτης ο Κολβοκορέσης, αιχμαλώτισε την ημιολία των Νότιων «Στήβεν Χαρτ» στα ανοικτά της νότιας ακτής της Φλόριντα, με ποικίλο φορτίο. Στις αρχές Αυγούστου του 1864, με 115 άνδρες σε 7 λέμβους από το πλοίο «Σαρατόγκα», διεξήγαγε μια επιχείρηση συλλογής πληροφοριών και συλλήψεως αιχμαλώτων. Δύο εβδομάδες αργότερα, στο Σάουθ Νιούπορτ της Τζώρτζια, ο Κολβοκορέσης ηγήθηκε 130 ανδρών σε λέμβους και αιχμαλώτισε έναν υπολοχαγό και 38 στρατιώτες του ιππικού της Νότιας Καρολίνας, καθώς και 71 σκλάβους.

Προάχθηκε σε πλοίαρχο (βαθμό αντίστοιχο του συνταγματάρχη) και τοποθετήθηκε σε εφεδρεία στις 4 Απριλίου 1867.

Ο Τζωρτζ Μουζάλας Καλβοκορέσης ληστεύθηκε και δολοφονήθηκε στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ στις 3 Ιουνίου 1872, σε ηλικία 56 ετών, ενώ μετέβαινε στη Νέα Υόρκη. Το έγκλημα δεν εξιχνιάσθηκε ποτέ.[4]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζωρτζ Καλβοκορέσης είχε νυμφευθεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο, με την Αντελίν Μαρία Σουόσυ (Adeline Maria Swasey), απέκτησε τέσσερα τέκνα, μεταξύ των οποίων τους Φρανκ και Τζωρτζ. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Ελίζα Τ. Χάλσυ (Eliza T. Halsey).

  • Ο γιος του, ο Τζωρτζ Πάρτριτζ-Κολβοκορέσης, είχε μια εξίσου διακεκριμένη σταδιοδρομία στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, φθάνοντας μάλιστα μέχρι τον βαθμό του ναυάρχου. Υπηρέτησε υπό τον Τζωρτζ Ντιούι στον Ασιατικό Στόλο και διακρίθηκε κατά τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο.
  • Ο δισέγγονός του, ο Άλντεν Πάρτριτζ-Κολβοκορέσης, παρασημοφορήθηκε επανειλημμένα, σε μία σταδιοδρομία που περιέλαβε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Πόλεμο της Κορέας, μέχρι και τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Μετά την αποστράτευσή του, ο Άλντεν υπήρξε πρωτοπόρος στις τεχνικές χαρτογραφήσεως με τεχνητό δορυφόρο, επινοώντας την Πλάγια Διαστημική Μερκατορική Προβολή, που μετατρέπει σε χάρτες εικόνες των δορυφόρων Landsat. Με αυτή Κολβοκορέσης δημιούργησε τον πρώτο δορυφορικό χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ονομάσθηκε προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6mw6m5b. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (πολλαπλές γλώσσες) geni.com.
  3. Ilich, Miljan Peter (2012). «The Chian Federation - Children of the Chios Massacre». chianfed.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2012. 
  4. Ross, Greg (12 Ιανουαρίου 2011). «An Obscure Exit». futilitycloset.com. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chryssis, George C.: A Concise History of the Hellenic Presence in America from 1528 to Present, Hellenic News of America, Inc.
  • Dwyer, John B.: Observations from the Edge of the World, Annapolis, Ιούνιος 2008, σσ. 52-57

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]