Τζωρτζ Κάρζον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζωρντζ Κάρζων
George Curzon2.jpg
Γέννηση 11  Ιανουαρίου 1859
Κέντλεστον Χαλ
Θάνατος 20  Μαρτίου 1925
Λονδίνο
Υπηκοότητα Ηνωμένο Βασίλειο
Σπουδές Κολλέγιο Μπάλιολ και Κολλέγιο Ήτον
Ιδιότητα εξερευνητής, πολιτικός και διπλωμάτης
Σύζυγος Grace Curzon, Marchioness Curzon of Kedleston και Mary Curzon, Baroness Curzon of Kedleston
Τέκνα Σίνθια Μόσλι
Αξίωμα μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Γενικός Κυβερνήτης της Ινδίας, Γραμματέας του Κράτους για τις Εξωτερικές και Κοινοπολιτειακές Υποθέσεις, Κατάλογος Προέδρων της Βουλής των Λόρδων, Λόρδος Προεδρεύων του Συμβουλίου, Γραμματέας του Κράτους για τον Αέρα και μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
Βραβεύσεις Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας, Gold Medal και Βασιλική Βικτοριανή Αλυσίδα

Ο λόρδος Τζωρτζ Κάρζον (ή Κούρζον), 1ος Μαρκήσιος του Κέντελστον (George Nathaniel Curzon, 1st Marquess Curzon of Kedleston, 11 Ιανουαρίου 1859 - 20 Μαρτίου 1925) ήταν Βρετανός πολιτικός του συντηρητικού κόμματος.

Πολιτική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη βουλευτής το 1886 στη Βουλή των Κοινοτήτων. Διετέλεσε Αντιβασιλέας των Βρετανικών Ινδιών και υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενεπλάκη σε παρά πολλές οριοθετήσεις και σημάνσεις διεθνών συνόρων και έμεινε γνωστός, μεταξύ άλλων, για την εξής φράση: Τα σύνορα είναι η κόψη του ξυραφιού από την οποία κρέμονται οι σύγχρονες έννοιες πολέμου και ειρήνης[1] (Frontiers are indeed the razor’s edge on which hang suspended the modern issues of war and peace)

Απεβίωσε στις 20 Μαρτίου του 1925.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Suzanne LALONDE (2002): Determining Boundaries in a Conflicted World: The Role of Uti Possidetis. McGill-Queen’s University Press: Montréal. σελ.3.