Τζοβάννι Αντρέα Ανζάλντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάννι Αντρέα Ανζάλντο
Γέννηση1584[1][2][3]
Βόλτρι
Θάνατος18  Αυγούστου 1638[4][5]
Γένοβα
Ιδιότηταζωγράφος
ΚίνημαBaroque art in Genoa
Καλλιτεχνικά ρεύματαBaroque art in Genoa
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο θόλος των Annunziata, Γένοβα.

Ο Τζοβάννι Αντρέα Ανζάλντο (ιταλ.: Giovanni Andrea Ansaldo, 1584 - 18 Αυγούστου 1638) ήταν Ιταλός ζωγράφος που δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Γένοβα .

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανζάλντο γεννήθηκε στο Βόλτρι, σήμερα τμήμα του Δήμου της Γένοβας, γιος εμπόρου. Εκπαιδεύτηκε από τον Οράτσιο Καμπιάζι (Orazio Cambiasi) και πιθανώς συνεργάστηκε με τον Μπερνάρντο Στρότσι (Bernardo Strozzi).

Δύο από τους μαθητές του ήταν ο Τζουζέππε Μπαντάρακκο (Giuseppe Badaracco) και ο Μπαρτολομέο Μπάσσι (Bartolomeo Bassi). Ένας από τους απογόνους του ήταν ο Ιννοτσέντσο Ανζάλντο Innocenzo Ansaldo) της Πέσια (12 Φεβρουαρίου 1734 - 16 Φεβρουαρίου 1816). [6] [7]

Απεβίωσε στη Γένοβα και πιθανώς τάφηκε στην εκκλησία Annunziata, της οποίας είχε εικονογραφήσει τον θόλο.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποκαθήλωση

Μόνο μερικά από τα έργα του Ανζάλντο είναι χρονολογημένα ή τεκμηριωμένα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους πίνακες αναφέρονται στη δημοσίευση του πρώτου ιστορικού τέχνης Ραφφαέλλο Σοπράνι (Raffaello Soprani) το 1768 σχετικά με καλλιτέχνες στη Γένοβα Le vite de 'pittori, scultori, ed architetti genovesi . [8] Καλύπτουν βιογραφίες καλλιτεχνών χρονικού διαστήματος 20 ετών.

Τα έργα του Ανζάλντο είναι τυπικά του γενουατικού εκλεκτισμού στις αρχές του 17ου αιώνα, επηρεασμένα από Φλαμανδούς καλλιτέχνες όπως ο Ρούμπενς και ο Άντονι βαν Ντάικ και Μιλανέζων όπως οι Τζοβάννι Μπαττίστα Κρέσπι (Giovanni Battista Crespi), Τζούλιο Τσέζαρε Προκατσίνι (Giulio Cesare Procaccini) και il Morazzone .

Ο Ανσάλντο ήταν υπεύθυνος για την τοιχογραφία του τρούλου της Βασιλικής della Santissima Annunziata del Vastato της Γένοβας, που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του 1635-1638, λίγο πριν από το θάνατό του. Η τοιχογραφία του Ευαγγελισμού θεωρείται η πρώτη πραγματικά μπαρόκ ζωγραφική στην πόλη. Μέσα από μια περίπλοκη προβολή trompe-l'œil (οφθαλμαπάτη), αναπαράγει το εσωτερικό μιας εκκλησίας σε σχήμα Ελληνικού Σταυρού, με την Παναγία να αναμένεται από τον Θεό να αναληφθεί στον ουρανό  στο κέντρο του θόλου.

Εικόνες Αγίας Τράπεζας από ανατέθηκαν στον Ανζάλντο από τον καθεδρικό ναό της Σεγκόβια . Μια εκθρόνιση στεγάζεται επί του παρόντος στην Accademia Linguistica της Γένοβας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 118847724. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. «Giovanni Andrea Ansaldo». (Αγγλικά) Art UK painters database. ansaldo-giovanni-andrea-15841638.
  3. «Giovanni Andrea Ansaldo». (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 500001789.
  4. (Αγγλικά) SNAC. w6158x1h. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. «Ansaldo, (Giovanni) Andrea» 12  Δεκεμβρίου 2017.
  6. Ansaldi, page 406, 411.
  7. Cenni biografici dei personaggi illustri della città di Pescia e suoi dintorni, by Giuseppe Ansaldi, (1872), page 406.
  8. M. Newcome. "Ansaldo, Andrea." Grove Art Online. Oxford Art Online. Oxford University Press. Web. 23 Feb. 2016.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]