Τζιντάρα Πουνλάρμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζιντάρα Πουνλάρμπ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
จินตหรา พูนลาภ (Ταϊλανδικά)
Γέννηση6  Μαρτίου 1969
Kaset Wisai[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΤαϊλάνδη
ΘρησκείαΒουδισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
ηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
Περίοδος ακμής1987
Ιστότοπος
www.jintarafanclub.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζιντάρα Φουρλάμπ (จินตหรา พูนลาภ) είναι Ταϊλανδέζα τραγουδίστρια, ηθοποιός.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ισάν της Ταϊλάνδης. Η Τζιντάρα (καλλιτεχνικό όνομα) γεννήθηκε με το όνομα Τονγκμπάι Τζανλουάνγκ αλλά άλλαξε σε Τονγκμπάι Πουνλάρμπ όταν οι γονείς της εγγέγραψαν τον γάμο τους.

Ξεκίνησε να δουλεύει στο τραγούδι από τα νιάτα της. Έκανε 20 ηχογραφήσεις για την GMM Grammy και άλλες πέντε στην Master Tape. Από τότε έχει κάνει διάφορες άλλες ηχογραφήσεις Master Tape, με τίτλους όπως Luk tung sa on και Mor lam sa on, όλα σε μορφές VCD, CD και κασέτα (όπου στην γλώσσα Ισάν το "σα ον" μεταφράζεται κατά προσέγγιση σε "απολαυστικό").

Επίσης έχουν εκδοθεί συλλογές με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, μερικές από τις οποίες διαθέτουν βίντεο με τραγούδια από τα πρώτα της τραγούδια. Τα πρώτα πέντε της άλμπουμ είχαν μόνο λουκ τουνγκ, αλλά από τότε τα περισσότερα έχουν συνδυασμένο λουκ τουνγκ, μορ λαμ και μερικές φορές στρινγκ (ταϊλανδέζικη ποπ). Τα γνωστότερα τραγούδια στρινγκ της είναι τα "Ma Tammai" και "Faen Ja," και τα δύο σε συνεργασία με τον Τονγκτσάι ΜακΙντάιρ. Περιοδεύει κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο και έχει κάνει διάφορες εμφανίσεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Μεταξύ των γνωστότερων τραγουδιών της είναι το "Sǎo Isǎan plát tìn" (สาวอีสานพลัดถิ่น, "κορίτσι του Ισάν χωρισμένο από το σπίτι," άλμπουμ 9), το οποίο ενσωματώνει διάφορα θέματα της ταϊλανδέζικης εξοχής, όπως τους άπιστους εραστές και την φτώχεια. Το "Arlai World Trade" ("θρυνώντας το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο" άλμπουμ Luk tung sa on 6) σχολιάστηκε από αγγλόγλωσσα μέσα ενημέρωσης στη χώρα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.[3]

Το 2003, το ταϊλανδέζικο υπουργείο πολιτισμού πρότεινε την απαγόρευση του τραγουδιού "Δάκρυα της συζύγου ενός υπολοχαγού" ("Namta mia nairoi") σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.[4]

Το 2004, ξεκίνησε να σπουδάζει στο Ινστιτούτο Ρατζαμπάτ Σούαν Σουνάντα της Μπανγκόκ, από το οποίο θα αποφοιτούσε το 2006. Σύμφωνα με εφημερίδες σκεφτόταν να καταθέσει υποψηφιότητα ως βουλευτίνα στις εκλογές του 2005 με το κόμμα Τσαρτ Τάι[5] αλλά δεν το έπραξε. Κέρδισε τιμητικό πτυχίο από το ινστιτούτο Ρατζαμπάτ του Ρόι Ετ τον Οκτώβριο του 2004.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006, είχε κυκλοφορήσει 38 άλμπουμ και διάφορες μίξεις των τραγουδιών της.

Κινηματογράφος και τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, η Τζιντάρα συμμετείχε για πρώτη φορά σε τηλεοπτική σειρά, στην Nai Hoy Tamin, σχετικά με την ζωή των κατοίκων του Ισάν παλαιότερα. Συμπρωταγωνίστησε στην ταινία δράσης του 2006 Chai Lai (Επικίνδυνα λουλούδια), ως μέλος μιας άκρως απόρρητης ομάδας γυναικών μαχητριών του εγκλήματος.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Took lauk auk rong rian (ถูกหลอกออกโรงเรียน)
  • Wan puean kian jot mai (วานเพื่อนเขียนจดหมาย)
  • Rai oi khoi rak (ไร่อ้อยคอยรัก)
  • Songsan huajai (สงสารหัวใจ)
  • Uaipon hai puean (อวยพรให้เพื่อน)
  • Mor Lam Sa On+Luk Thung Sa on 1ο-14ο (หมอลำสะออน+ลูกทุ่งสะออน ชุด 1-14)
  • Jintara Krob Krueang 1ο-9ο (จินตหราครบเครื่อง ชุด 1-9)
  • Tao Ngoy (เต่างอย)[6]
  • Phak Dee Tee Jeb (ภักดีที่เจ็บ)[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. «ThaiSunday.com - The Morlam, The Merrier». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  3. «ThaiSunday.com - The Morlam, The Merrier». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  4. «Bangkok's Independent Newspaper». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2006. 
  5. «Bangkok's Independent Newspaper». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2006. 
  6. «ม่วนซื่น! อุปทูตฯ-นาวิกโยธินสหรัฐแดนซ์เพลง "เต่างอย" วันสงกรานต์». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  7. "จินตหรา พูนลาภ" คว้า 2 ศิลปินร้อยล้านวิว! ร่วมงานในเอ็มวีใหม่ "ภักดีที่เจ็บ"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Jintara Poonlarp στο Wikimedia Commons