Τζαμπίρ ιμπίν Χαϋάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζαμπίρ ιμπίν Χαϋάν
Jabir ibn Hayyan.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
جابر بن حيان علي (Αραβικά)
Γέννηση721[1]
Tusa
Θάνατος813[1]
Κούφα
ΘρησκείαBudaishan
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερόδουλη
φιλόσοφος
μαθηματικός
ιατρός
αλχημιστής
πολυμαθής
φαρμακοποιός
Αξιοσημείωτο έργοThe Wanton of Spain
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζαμπίρ Ιμπν Χαϋάν (αγγλ. Jābir ibn Ḥayyān), γνωστός ευρύτερα ως Γκέμπερ, ήταν σπουδαίος Άραβας αλχημιστής, που έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ασχολήθηκε επισταμένα με την αλχημεία, την αστρονομία, τη φιλοσοφία και άφησε ως παρακαταθήκη ένα μεγάλης έκτασης συγγραφικό έργο, το οποίο στα αραβικά είναι γνωστό ως Jabirian corpus. Δικαίως θεωρείται ως μια σημαντική μορφή της αλχημείας.[2][3][4]

Μελέτησε ευρέως κοσμολογία, αστρολογία, ιατρική, μυστικισμό και την τότε χημεία, γνωστή ως αλχημεία. Θεωρείται ως ο "πατέρας της Αραβικής Χημείας".[5] Υπήρξε από τους πρώτους μελετητές που κατά την έρευνα του χρησιμοποίησε επιστημονικές μεθόδους με σκοπό να μελετήσει φυσικά υλικά. Ευρέως έμεινε γνωστός με το λατινικό όνομα Geber. Ο Τζαμπίρ μελέτησε εις βάθος τις θεωρίες Ελλήνων επιστημόνων και επίσης μετέφρασε τις θεωρίες του Αριστοτέλη στην αραβική γλώσσα.

Ερεύνησε μεθόδους απόσταξης, εξάχνωσης και εξάτμισης, ήταν ο αλχημιστής που εφηύρε τον άμβυκα, και επίσης ανέπτυξε ο ίδιος μια, καινοτόμα για την εποχή του, συσκευή με σκοπό την απόσταξη και τη μελέτη των οξέων. Ανέπτυξε, πρόσθετα, ένα πρωταρχικό σύστημα ταξινόμησης των χημικών στοιχείων, αφού πρώτα εξέτασε αναλυτικά τις ιδιότητες των υλικών που μελετούσε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]