Τεν Φλωριάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τεν Φλωριάς
Γέννηση1897
Καστελλάνοι Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας
Θάνατος1969
Ιδιότηταζωγράφος
Ο Καμίγ Φλαμμαριόν έργο του Τεν Φλωριά
Τεν Φλωριά: «Τοπίο». (Συλλογή Γιώργου Κάρτερ)

O Τεν Φλωριάς (1897 - 1969) ήταν Έλληνας ζωγράφος που γεννήθηκε στους Καστελλάνους της Κέρκυρας. Αρχικά σπούδασε στην ιστορική Καλλιτεχνική Σχολή της γενέτειράς του, έχοντας δασκάλους τον Γεώργιο Σαμαρτζή και τον Στέφανο Τριβόλη. Την εποχή που ο Κωνσταντίνος Παρθένης έμεινε στην Κέρκυρα, ο Φλωριάς πήρε μαθήματα απ’ αυτόν, όπως και η Αγλαΐα Παπά.

Από το 1918 (ή το 1920), που θα εγκατασταθεί στη Γαλλία, ως το 1936, που θα επιστρέψει στο νησί του, τα έργα του φιλοξενούνται συχνά στις μεγάλες αίθουσες του Παρισιού, όπως, π.χ., το 1924 στο Salon des Independants και το 1929 στο Salon d´ Automne. Στο Παρίσι συνδέθηκε στενά με τον Δημήτρη Γαλάνη. στο ατελιέ του οποίου γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, τον Πικασό, τον Ανρί Ματίς, τον Ντεραίν, τον Μπονάρ.

Στη Γαλλία, στους κύκλους του Μονπαρνάς και της Μονμάρτρης, διαμόρφωσε τη ζωγραφική εκφραστική του και το προσωπικό του ύφος. Ο ιστορικός της νεοελληνικής τέχνης, Φώτος Γιοφύλλης, λέει ότι ο Φλωριάς «δεν ακολουθεί πιστά τα χρώματα της φύσης και ξαναπλάθει το κάθε θέμα με δικές του, ατομικές χρωματικές αρμονίες». Το 1937 ο Φλωριάς θα ξαναβρεθεί στο Παρίσι, για να δεχτεί με τον Γαλάνη το Α΄βραβείο και το Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης, που οργάνωσε εκεί το Πανεπιστήμιο.

Το 1958 ανέλαβε τη ζωγραφική διακόσμηση της Αίθουσας Τελετών της Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη, ένα έργο που εκτέλεσε με έμπνευση και ευρηματικότητα. Άλλα έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Γαλλίας, στην Εθνική Πινακοθήκη του Βελιγραδίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας, στην Αναγνωστική Εταιρία και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη», το 2009, παρουσίασε μιαν αναδρομική έκθεση έργων του, που ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για την τέχνη αυτού του δημιουργού.

Ο Τεν Φλωριάς πέθανε στην Κέρκυρα το 1969.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φώτου Γιοφύλλη: «Ιστορία της νεοελληνικής τέχνης», εκδ. Το Ελληνικό Βιβλίο, 1963.
  • Τώνη Σπητέρη: «3 αιώνες νεοελληνικής τέχνης», εκδ. Πάπυρος, 1979.
  • Α. Χ. Χρήστου: «Κερκυραίοι ζωγράφοι του 19ου και 20ού αιώνα», εκδ. Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Κερκυραίων.
  • Νίκου Βουτηρά: «20ός αιώνας: η ζωγραφική στην Κέρκυρα», εφημ. Η Κέρκυρα Σήμερα, 11.9.2008 και 24.9.2008.