Τεντ Κένεντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεντ Κένεντι
Edward Moore Kennedy
Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών
από τη Μασαχουσέτη
Περίοδος
7 Νοεμβρίου 1962 – 25 Αυγούστου 2009
Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας
Περίοδος
3 Ιανουαρίου 2007 – 25 Αυγούστου 2009
Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Ανθρώπινων Πόρων της Γερουσίας
Περίοδος
3 Ιανουαρίου 1987 – 3 Ιανουαρίου 1995
ΠροκάτοχοςΌριν Χατς
Πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας
Περίοδος
3 Ιανουαρίου 1979 – 3 Ιανουαρίου 1981
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση22 Φεβρουαρίου 1932, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.
Θάνατος25 Αυγούστου 2009 (77 ετών)
Μπάρνστεϊμπλ, Μασαχουσέτη
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)
ΣύζυγοςΤζόαν Μπένετ Κένεντι
Βικτώρια Ρέτζι Κένεντι
ΠαιδιάΚάρα Κένεντι
Έντουαρντ Μ. Κένεντι Τζούνιορ
Πάτρικ Τζ. Κένεντι
ΣυγγενείςΤζόζεφ Πάτρικ Κένεντι (πατέρας)
Ρόουζ Κένεντι (μητέρα)
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Bachelor of Arts)
Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Bachelor of Laws)
Υπογραφή
Ιστοσελίδαhttp://www.tedkennedy.org/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Έντουαρντ Μουρ "Τεντ" Κένεντι (Edward Moore "Ted" Kennedy, 22 Φεβρουαρίου 1932 - 25 Αυγούστου 2009) ήταν Αμερικανός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έντουαρντ Κένεντι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1932 στη Βοστώνη και ήταν ο μικρότερος από τα παιδιά του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι και της Ρόουζ Φιτζέραλντ και αδελφός του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ασχολήθηκε με την πολιτική το 1962, όταν και εξελέγη γερουσιαστής Μασαχουσέτης σε ειδικές εκλογές[1]. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς γερουσιαστής Μασαχουσέτης, ενώ τα τελευταία χρόνια μέχρι και το θάνατό του ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος σε θητεία και εν ενεργεία στη Γερουσία μετά τον Ρόμπερτ Μπερντ.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1962 επισκέφθηκε την Αθήνα για δύο ημέρες. Ήρθε από το Ισραήλ και θα συνέχιζε στην Πολωνία. Η περιοδεία του είχε χαρακτήρα ανεπίσημο αλλά και προεκλογικό, καθώς ήταν υποψήφιος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, όπου υπήρχαν συμπαγείς ομάδες εκλογέων εβραϊκής, ελληνικής και πολωνικής καταγωγής. Την πρώτη ημέρα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και την επομένη με τον πρόεδρο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, καθηγητή Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ δεν παρέλειψε να γευματίσει και με τον διάδοχο Κωνσταντίνο[2].

Το 1964 το μικρό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατέπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας συνεπιβάτης του και ο πιλότος. Ο ίδιος νοσηλεύθηκε για αρκετές εβδομάδες σε νοσοκομείο προκειμένου να αναρρώσει.

Το περιστατικό του Τσαπακουίντικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονήθηκε το 1968, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στράφηκε αμέσως στον Τεντ Κένεντι, τον νεότερο των Κένεντι, ο οποίος αμέσως προέβαλε ως ο "φυσικός" υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, στις εκλογές του 1972. Τελικά τέτοιο θέμα δεν τέθηκε, καθώς στις 18 Ιουλίου του 1969, το αυτοκίνητό του, με οδηγό τον ίδιο, έπεσε από τη γέφυρα του Τσαπακουίντικ Άιλαντ στα παγωμένα νερά των ακτών της Μασαχουσέτης[3].

Πολλές ώρες αργότερα, από το μισοβυθισμένο όχημα ανασύρθηκε νεκρή η 29χρονη γραμματέας του, Μαίρη Τζο Κοπέκνι. Ο ίδιος ο Κένεντι δεν ανέφερε το γεγονός στην αστυνομία παρά την επομένη, 19 Ιουλίου, μία καθυστέρηση που σφράγισε την τύχη του, καθώς δημιουργήθηκαν φήμες περί επιχειρούμενης συγκάλυψης, όπως υπήρξαν και φήμες για την προσωπική ζωή του[4].

Ο ίδιος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι προσπάθησε κατ' επανάληψη να βρει την Κοπέκνι στα θολά νερά του Τσαπακουίντικ και ότι στη συνέχεια κατευθύνθηκε πεζός προς ένα κοντινό εστιατόριο όπου ήξερε ότι θα έβρισκε φίλους του. Όταν, στις 9 το πρωί της 19ης έφτασε στο αστυνομικό τμήμα του Έντγκαρταουν, δύο νεαροί είχαν ήδη καταθέσει και στο μισοβυθισμένο αυτοκίνητο διεξάγονταν πλέον έρευνες. Ο εισαγγελέας τού απήγγειλε την κατηγορία της εγκατάλειψης θύματος. Στις 25 Ιουλίου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή και το ίδιο βράδυ, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να περισώσει τη σταδιοδρομία του, ο Κένεντι παρουσιάστηκε στον αμερικανικό λαό από τηλεοράσεως και ομολόγησε ότι η απόφασή του να καθυστερήσει την αναφορά του στην αστυνομία ήταν "αδικαιολόγητη". Ταυτόχρονα ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν οι ίδιοι κατά πόσον ήταν άξιος να παραμείνει στη Γερουσία[5]. Κρίνοντας ότι η ανταπόκριση ήταν θετική, στις 31 Ιουλίου, ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του ως γερουσιαστής Μασαχουσέτης[6].

Η συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών που ακολούθησαν έχασε από τον Τζίμι Κάρτερ. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 υποστήριξε ανοικτά τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Μάιο του 2008 διαγνώστηκε καρκίνος στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου του. Από τον πρώτο του γάμο με την Τζόαν Μπένετ απέκτησε τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε την Βικτώρια Ρέτζι. Απεβίωσε στην οικία του στο Χάινις Πορτ στις 25 Αυγούστου του 2009[7] και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σημερινή, «Έφυγε» ο μικρότερος των Κένεντι, 27 Αυγούστου 2009.
  2. Ο Ε. Κένεντι στην Ελλάδα, Ιστορικό Λεύκωμα 1962, σελ. 68, Καθημερινή (1997)
  3. Chappaquiddick Lakeland Ledger
  4. Unlike Kopechne, the questions have never died The Day
  5. Kennedy Stays in Senate; Will Seek New Term The Blade
  6. Το πολιτικά "μοιραίο" ατύχημα του Τεντ Κένεντι, Ιστορικό Λεύκωμα 1969, σελ. 117, Καθημερινή (1998)
  7. Ο τελευταίος των Κένεντι Αρχειοθετήθηκε 2009-08-30 στο Wayback Machine., Έθνος, 27 Αυγούστου 2009.