Τελλουριούχο κάδμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τελλουριούχο κάδμιο
Ένα κομμάτι τελλουριούχου καδμίου
Γενικά
Όνομα IUPAC Τελλουριούχο κάδμιο
Χημικά αναγνωριστικά
Μοριακή μάζα 240.01 g/mol
SMILES [Te-].[Cd+]
Φυσικές ιδιότητες
Σημείο τήξης 1092 °C (1365 K)
Σημείο βρασμού 1130 °C (1403 K)
Πυκνότητα 5.85 g/m3, στερεό
Διαλυτότητα
στο νερό
αδιάλυτο
Διαλυτότητα
σε άλλους διαλύτες
αδιάλυτο
Χημικές ιδιότητες
Εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά, τα δεδομένα αφορούν υλικά υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος (25°C, 100 kPa).

Το τελλουριούχο κάδμιο είναι η κρυσταλλική ένωση που αποτελείται από τελλούριο και κάδμιο. Ο χημικός της τύπος είναι CdTe. Χρησιμοποιείται ως ένα υπέρυθρο οπτικό παράθυρο για ηλιακά κύτταρα. Είναι συνήθως συγκολλημένο με θειούχο κάδμιο για να σχηματίσει μία επαφή pn ηλιακών κυττάρων.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τελλουριούχο κάδμιο είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό στην παρασκευή λεπτών φιλμ ηλιακών κυττάρων. Το λεπτό φιλμ από τελλουριούχο κάδμιο αποδοτικό σχεδιασμό των ηλιακών κυττάρων, αλλά είναι λιγότερο ικανοποιητικό από το ηλιακό κύτταρο του πολυπυριτίου.

Μπορεί να δημιουργήσει κράμα με τον υδράργυρο για να κάνει έναν επιτυχημένο υπέρυθρο ανιχνευτή υλικών. Όταν κάνει κράμα με μικρές ποσότητες ψευδαργύρου δημιουργεί ένα στερεό που ανιχνεύει εξαιρετικά τις ακτίνες-Χ και τις ακτίνες γάμμα.

Χρησιμοποιείται ως υπέρυθρο οπτικό υλικό για τα οπτικά παράθυρα και τους φακούς αλλά έχει μικρή εφαρμογή και λόγω της τοξικότητάς του περιορίζεται τόσο πολύ, ώστε λίγα οπτικά σπίτια θα δουλεύουν με αυτό.

Το τελλουριούχο κάδμιο εφαρμόζεται επίσης και στους ηλεκτρο-οπτικούς ρυθμιστές. Έχει το καλύτερο ηλεκτρο-οπτικό συντελεστή του γραμμικού ηλεκτρο-οπτικού αποτελέσματος ανάμεσα στους II-VI κρύσταλλους (r 41 =r 52 =r 63 =6.8×10 -12 m/V).

Τοξικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τελλουριούχο κάδμιο είναι τοξικό αν καταποθεί, αν εισπνευθεί η σκόνη του ή αν επεξεργασθεί χωρίς τα κατάλληλα γάντια και άλλα προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Είναι λιγότερο τοξικό από το στοιχειακό κάδμιο, τουλάχιστον όσον αφορά την οξεία θέση. Η τοξικότητα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάδμιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

RESCOMPASS