Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν
ΕικονογράφοςLéon Benett
ΤίτλοςLes Cinq cents millions de la Bégum
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1879
Μορφήμυθιστόρημα
ΣειράΦανταστικά ταξίδια
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοΟ δεκαπενταετής πλοίαρχος
ΕπόμενοTribulations of a Chinaman in China
Commons page Σχετικά πολυμέσα

"Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ" είναι μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν, και όπως και στα περισσότερα κυριαρχεί το πνεύμα της συνεχούς ανάπτυξης των τεχνολογικών επιτευγμάτων, σε έντονο στοιχείο, που ωστόσο αρκετά φορές αναδεικνύεται προφητικό. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1879 και φέρει κάποια ουτοπικά στοιχεία και άλλα στοιχεία που φαίνονται σαφώς δυστοπικά. Ο Ιούλιος Βερν ενσωμάτωσε στο βιβλίο, επίσης, χαρακτηριστικά επιστημονικής φαντασίας και κατασκοπευτικού μυθιστορήματος.

Ένας Γάλλος γιατρός ονόματι Φρανσουά Σαραζέν (François Sarrasin) και ένας Γερμανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας, ο χερ Σούλτσε (Schultze) είναι οι κληρονόμοι μίας κολοσσιαίας περιουσίας, που θα διανεμηθεί εξίσου μεταξύ τους. Στα χρόνια που ακολουθούν, οι δύο κληρονόμοι με τα λεφτά δημιουργούν δύο αντίθετους κόσμους, την Φρανσβίλ (France-Ville) και το Στάαλσταντ (Stahlstadt). Ενώ ο Σαραζέν πασχίζει να βρει μία νέα πατρίδα στους άπορους Γάλλους κατοίκους, τα θύματα του Γαλλοπρωσικού Πολέμου του 1870, ο Σούλτσε δημιουργεί ένα τεράστιο κανόνι με το οποίο επιχειρεί να καταστρέψει τη Φρανσβίλ (Γαλλική Πόλη). Τη λύση θα δώσει ο Μαρσέλ Μπρούκμαν (Marcel Bruckmann), οικογενειακός φίλος του γιατρού και μέλλων γαμπρός του, με την βοήθεια του Οκτάβιου, του γιου του γιατρού, καθώς και μία... μαθηματική απροσεξία, με αποτέλεσμα το βλήμα του κανονιού να μην βρει στόχο.

Δύο όπλα παράγονται στο Στάαλσταντ: ένα τεράστιο υπερ-κανόνι ικανό να εκτοξεύσει μαζικά εμπρηστικά φορτία στη Γαλλική Πόλη (μια πόλη όπου εφαρμόζεται το δόγμα της υγιεινής) και οβίδες γεμάτες με αέριο. Το αέριο του Σούλτσε έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προκαλέσει ασφυξία στα θύματά του, αλλά ταυτόχρονα και να τα παγώσει στους μείον 100 βαθμούς Κελσίου (ο ίδιος αναφέρει ότι η ακτίνα καταστροφής του καθενός ίσως να φτάνει έως τα 100 με 200 μέτρα από το κέντρο της έκρηξης της οβίδας). Δυστυχώς για τον Σούλτσε, η εμπρηστική επίθεση που εκτοξεύεται από το υπερ-κανόνι με στόχο τη Γαλλική Πόλη όχι μόνο καθιστά το κανόνι άχρηστο, αλλά επίσης χάνει και τον στόχο του. Το φορτίο πιάνει τέτοια ταχύτητα που πετάει πάνω από την πόλη και στο διάστημα, και έγινε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης.

Λίγες μέρες αργότερα, το Χρηματιστήριο του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι το Στάαλσταντ δεν πληρώνει πλέον τους πιστωτές του λόγω έλλειψης χρημάτων. Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι ο καθηγητής έχει εξαφανιστεί. Ο Μαρσέλ Μπρούκμαν, συνοδευόμενος από τον Οκτάβιο, πηγαίνει στο Στάαλσταντ, τώρα άδειο, για να προσπαθήσει να καταλάβει τι έχει γίνει με τον καθηγητή. Ανακαλύπτουν τον τελευταίο νεκρό, και αντιλαμβάνονται ότι καθώς ο Σούλτσε ετοίμαζε εντολές για την τελική επίθεση, ένα βλήμα αερίου στο γραφείο εξερράγη κατά λάθος και τον σκότωσε, λόγω ασφυξίας και χαμηλής θερμοκρασίας.

Το Στάαλσταντ έχει ήδη ερημώσει, αφού ο Σούλτσε είχε κρατήσει τα πάντα στα χέρια του και δεν διόρισε ποτέ αναπληρωτή. Χρεοκοπεί και γίνεται πόλη φάντασμα. Τότε ο Μαρσέλ Μπρούκμαν πρότεινε να αναλάβει το Στάαλσταντ και να το κάνει κέντρο παραγωγής για χρήσιμες βιομηχανίες, τις οποίες θα διαχειριζόταν. Ο ίδιος και ο φίλος του, γιος του Δρ Σαραζέν, το αναλαμβάνουν. Ο Σούλτσε θα παρέμενε για πάντα στον αυτοδημιούργητο τάφο του, εκτεθειμένος όπως είχε σχεδιάσει να κάνει στους εχθρούς του, ενώ οι καλοί Γάλλοι αναλαμβάνουν τη διεύθυνση του Στάαλσταντ για να το αφήσουν να «υπηρετήσει έναν καλό σκοπό από τώρα και στο εξής», με την παραγωγή όπλων του να χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση της Γαλλικής Πόλης.

Ο Μαρσέλ τελικά παντρεύεται την κόρη του γιατρού και έτσι γίνεται πλήρες μέλος της οικογένειας.

Προφητικότητα του έργου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έργο περιγράφεται η κατασκευή ενός γιγάντιου κανονιού διά χειρός ενός Γερμανού καθηγητή, του δρ. Σούλτσε. Το κύριο νόημα πίσω από αυτή την επιλογή είναι ο ερχομός ενός νέου «τεχνολογικού» πολέμου από τους Γερμανούς, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]