Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν
ΕικονογράφοςLéon Benett
ΤίτλοςLes Cinq cents millions de la Bégum
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1879
Μορφήμυθιστόρημα
ΣειράΦανταστικά ταξίδια
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοΟ δεκαπενταετής πλοίαρχος
ΕπόμενοTribulations of a Chinaman in China
Commons page Σχετικά πολυμέσα

"Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ" είναι μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν, και όπως και στα περισσότερα κυριαρχεί το πνεύμα της συνεχούς ανάπτυξης των τεχνολογικών επιτευγμάτων, σε έντονο στοιχείο, που ωστόσο αρκετά φορές αναδεικνύεται προφητικό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Γάλλος γιατρός ονόματι Φρανσουά Σαραζέν και ένας Γερμανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας, ο χερ Σούλτσε είναι οι κληρονόμοι μίας κολοσσιαίας περιουσίας που θα διανεμηθεί εξίσου μεταξύ τους. Στα χρόνια που ακολουθούν, οι δύο κληρονόμοι με τα λεφτά δημιουργούν δύο αντίθετους κόσμους, την Φρανσβίλ και το Στάαλσταντ. Ενώ ο Σαραζέν πασχίζει να βρει μία νέα πατρίδα στους άπορους Γάλλους κατοίκους, τα θύματα του πολέμου του 1870, ο Σούλτσε δημιουργεί ένα τεράστιο κανόνι με το οποίο επιχειρεί να καταστρέψει τη Φρανσβίλ. Την λύση θα δώσει ο Μαρσέλ Μπρούκμαν, οικογενειακός φίλος του γιατρού και μέλλων γαμπρός του, με την βοήθεια του Οκτάβιου, του γιου του γιατρού, καθώς και μία... μαθηματική ανακρίβεια, με αποτέλεσμα το βλήμα του κανονιού να μην βρει στόχο και να σκοτωθεί ο δόκτωρ Σούλτσε.

Προφητικότητα του έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έργο περιγράφεται η κατασκευή ενός γιγάντιου κανονιού διά χειρός ενός Γερμανού καθηγητή, του δρ. Σούλτσε. Το κύριο νόημα πίσω από αυτή την επιλογή είναι ο ερχομός ενός νέου "τεχνολογικού" πολέμου από τους Γερμανούς, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]