Ταρσός Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ταρσός ήταν σημαντική πόλη της Κορινθίας κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο. Βρισκόταν στο φαράγγι του Όλβιου ποταμού στην δυτική Κορινθία, πιθανόν ανάμεσα στα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός, και ανήκε στο Δεσποτάτο του Μορέως.

Η πόλη είχε μητρόπολη και τρεις ακόμα μικρότερες εκκλησίες, ενώ ο πληθυσμός της ήταν περίπου 10.000 κάτοικοι. Ο καθεδρικός ναός ήταν πιθανώς αφιερωμένος στους Άγιους Ταξιάρχες. Το κάστρο της πόλης, αργότερα Κάστρο Σφυρών, βρισκόταν σε οχυρή τοποθεσία πάνω από την πόλη, στο βράχο πάνω από το ναό της Παναγιάς του Βράχου.

Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή στα μέσα του 15ου αιώνα. Το 1458 όμως, ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής την πολιόρκησε με μεγάλο στρατό. Οι υπερασπιστές της, Φλιασίοι και Αρβανίτες αντιστάθηκαν σθεναρά και επειδή φαινόταν πως η πολιορκία θα κρατούσε για καιρό, οι δύο πλευρές έκαναν συμφωνία. Οι υπερασπιστές της παραδόθηκαν με τον όρο να επιζήσουν. Ωστόσο οι Οθωμανοί δεν τήρησαν τη συμφωνία και μπήκαν στην πόλη προκαλώντας μεγάλη σφαγή. Οι Οθωμανοί έσυραν από τους αστραγάλους ή τις σφύρες τους υπερασπιστές του κάστρου και τους έβγαλαν έξω από την πόλη, όπου και θανάτωσαν τους περισσότερους.

Η πόλη ερήμωσε και σβήστηκε από τον χάρτη. Οι κάτοικοι της έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Το κεφαλοχώρι Γκούρα ιδρύθηκε τότε από Ταρσινούς. Λίγοι μόνο παρέμειναν, και ίδρυσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός πάνω στα ερείπια της μεσαιωνικής πόλης.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπουγιούκος Π., *"Η Φενεός ανά τους αιώνες" Αθήνα: Παρισιάνος 1973-1976
  • Μπουβής Α., *"Φενεός:Οδοιπορικό" Αθήνα [χ.ε.] 1977
  • Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος, "Ταρσός Κορινθίας", εφημερίδα Γνώμη πολιτών - περιοχής Βέλου - Βόχας & Σικυωνίων, φ. 99 - Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 (Μέρος Α΄), φ. 100 - Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 (Μέρος Β΄), φ. 101 - Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 (Μέρος Γ΄), φ. 102 - Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 (Μέρος Δ΄).