Τακτικά του Λέοντα ΣΤ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τακτικά του Λέοντα ΣΤ΄
Έκδοση των Τακτικών στη Βενετία το 1586.
ΣυγγραφέαςΛέων ΣΤ´ ο Σοφός
ΤίτλοςΤακτικά
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Ημερομηνία δημοσίευσης895

Τα Τακτικά είναι στρατιωτική πραγματεία γραμμένη από τον ή για χάρη του Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού, περί το 895-908 και εκδόθηκε από τον γιο του Κωνσταντίνο Ζ΄ Πορφυρογέννητο.

Βασισμένο σε παλαιότερους συγγραφείς, όπως ο Αιλιανός, ο Ονήσανδρος και το Στρατηγικόν του Αυτοκράτορα Μαυρίκιου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Ρωμαϊκή στρατιωτική τακτική, γραμμένο την παραμονή της Ρωμαϊκής "ηλικίας της ανάκτησης". Ο αρχικός τίτλος του είναι "τῶν ἐν πολέμοις τακτικῶν σύντομος παράδοσις". Τα Τακτικά επεξεργάζονται μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως τον σχηματισμό του πεζικού και του ιππικού, ασκήσεις, πολιορκίες και ναυμαχίες. Είναι γραμμένο σε νομική μορφή και αποτελείται από 20 διατάξεις, έναν επίλογο και 12 επιπρόσθετα κεφάλαια, τα οποία επικεντρώνονται σε αρχαίες τακτικές.

Το κείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κείμενο των Τακτικών έχει παραδοθεί σε πολλά χειρόγραφα, από τα οποία το ποιο αυθεντικό ανήκει στην εποχή του Λέοντα ΣΤ΄. Ο Αυτοκράτορας αναφέρει ότι ο Χριστιανισμός θα μπορούσε να υιοθετήσει το δόγμα του ιερού πολέμου του Ισλάμ για τις στρατιωτικές του εφαρμογές.

Η έκδοση της αγγλικής μετάφρασης "The Taktika of Leo VI. Text, Translation and Commentary" ([CFHB 49] Dumbarton Oaks, Washington, D.C. 2010), ed. T. Dennis έχει μεταφραστεί από το Φλωρεντινό χειρόγραφο του 10ου αι.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J.P. Migne's Patrologia Graeca, Vol. 107 contains the original Greek text of the Tactica and a Latin translation (coll. 669-1116)
  • The 1917 edition of Rezső Vári is available at Open Library. (Original Greek text and a preface in Latin)