Τακαδιαστάση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμπορική συσκευασία τακαδιαστάσης από την εταιρεία Sankyo.

Η τακαδιαστάση είναι μια μορφή διαστάσης που προκύπτει από την ανάπτυξη και θρέψη ενός μικροσκοπικού μύκητα, γνωστού και ως Aspergillus oryzae (Koji).[1]

Έλαβε την ονομασία αυτή από τον Ιάπωνα χημικό Τακαμαΐν Τζόκιχι, ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την εξαγωγή του.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη -διαστάση προέρχεται από την ελληνική λέξη διάσταση που σημαίνει "διαχωρισμός". Αυτή η ένωση είναι ένζυμο και ανήκει σε ομάδα ενζύμων που καταλύουν την υδρόλυση (διάσπαση) του αμύλου σε μαλτόζη και άλλα σάκχαρα.

Ιστορικά, αυτό ήταν το πρώτο είδος ενζύμου που ανακαλύφθηκε από βιοχημικούς (το 1833, από τον Ανσέλμ Παγιέν, που το εντόπισε σε μια λύση μάλτου). Σήμερα, με τη λέξη διαστάση εννοείται οποιαδήποτε α- β- ή γ- αμυλάση που μπορεί να διακόψει τους υδατάνθρακες.

Η τακαδιαστάση παράγεται και εμπορεύεται από την ιαπωνική εταιρεία Daiichi Sankyo Co., Ltd. (第一三共株式会社 Daiichi Sankyō Kabushiki-kaisha), πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, δεύτερη σε μέγεθος στην Ιαπωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martino Beria (29 Ιουνίου 2023). «Proprietà e benefici dell'Aspergillus oryzae: la magia del koji». The Home Bakery - Lievito Madre & Co. (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Daiichi Sankyo». www.wikidata.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]