Ταγκουατίνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 15°50′00″S 48°03′23″W / 15.833333°S 48.056389°W / -15.833333; -48.056389


Ταγκουατίνγκα

Σημαία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ταγκουατίνγκα
15°50′0″S 48°3′23″W
ΧώραΒραζιλία
Διοικητική υπαγωγήΟμοσπονδιακό Διαμέρισμα
Ίδρυση5  Ιουνίου 1958
Έκταση121,34 km²
Υψόμετρο1.000 μέτρα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ταγκουατίνγκα (πορτογαλικά: Taguatinga) είναι πόλη στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα της Βραζιλίας, κοντά στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στο 1749, κοντά στο Κόρεγκο Κορτάδο εμφανίστηκε μια μικρή πόλη από άτομα που προσπάθησαν να εγκατασταθούν στην καπετανία του Γκοϊάς. Αυτή ήταν η πρώτη εγκατάσταση λευκών στην περιοχή της σημερινής πόλης, η οποία κατοικούταν από αυτόχθονες λαούς που ομιλούσαν γλώσσες του κλάδου Μάκρο-Ζε, όπως οι Ακροά, Σακριαμπά, Σαβάντε, Καγιαπό, Ζαβαέ και άλλοι. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους τυχοδιώκτες εγκαταστάθηκαν με ενθουσιασμό σχετικά με την πιθανότητα εύρεσης χρυσού και διαμαντιών. Το αγρόκτημα Ταγκουατίνγκα, που ανήκε στον Γκαμπριέλ ντα Κρους Μιράντα, εγκαταστάθηκε στις όχθες του ίδιου ρέματος. Το 1781,το αγρόκτημα Ταγκουατίνγκα πωλήθηκε στον Αντόνιο Κόουτο δε Αμπρέου.

Η ενοποίηση της πόλης έγινε πολύ αργότερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά την περίοδο αυτή, καθώς η κατασκευή της Μπραζίλια πολύ κοντά στην Ταγκουατίνγκα έφερε χιλιάδες εποίκους στην περιοχή.

Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Βραζιλία στη χώρα, πολλοί εργαζόμενοι από όλες τις περιοχές μετακόμισαν για να χτίσουν τη νέα πρωτεύουσα, ωστόσο, αποφάσισαν να κάνουν και το σπίτι τους εκεί. Αλλά καθώς έγιναν φτωχοί, εισέβαλαν σε εδάφη και έχτισαν καλύβες, αποκαλύπτοντας σε μια χώρα που καθιέρωσε την ταχεία ανάπτυξή της στην πραγματικότητα της φτώχειας στην οποία ζούσε ο πληθυσμός της.

Προκειμένου να συγκρατηθούν οι συνεχείς εισβολές σε γη κοντά στην πρωτεύουσα, ο δήμος Taguatinga δημιουργήθηκε στις 5 Ιουνίου 1958, σε γη που προηγουμένως ανήκε στην Fazenda Taguatinga. Αρχικά, η πόλη ονομαζόταν "Villa Sarah Kubitschek" αλλά αργότερα άλλαξε το όνομά της σε "Santa Cruz de Taguatinga", αφήνοντας μόνο την "Taguatinga". Λέγεται συχνά από τους ντόπιους απλά "Taguá".

Λίγους μήνες μετά τη μετακίνηση των πρώτων κατοίκων στην Ταγουάινγκτα, εργάζονταν ήδη σε τοπικά σχολεία νοσοκομεία καταστήματα κ.λπ. Ήταν η αρχή του οικισμού, τότε η πρώτη δορυφορική πόλη στη Μπραζίλια.

Το Taguatinga αναπτύχθηκε ειδικά λόγω του εμπορίου και των θέσεων εργασίας που απέκτησε ο πληθυσμός του. Έχει γίνει ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια και πόλος έλξης για τον πληθυσμό των γειτονικών πόλεων, όπου στεγάζονται μεγάλα εμπορικά κέντρα. Το Taguatinga είναι σήμερα μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, που σήμερα θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας.

Ορισμένες πόλεις που αποτελούσαν μέρος της διοικητικής περιοχής της Taguatinga είναι: Ceilândia, Samambaia, Águas Claras και Vicente Pires.

Ο προστάτης άγιος είναι η Παναγία της Διαρκούς Βοήθειας, της οποίας η λειτουργική γιορτή πραγματοποιείται στις 27 Ιουνίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]