Τίποτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τίποτα ονομάζεται το επίρρημα που δηλώνει την απουσία του οτιδήποτε. Διαφορετικά, το τίποτα σημαίνει την έλλειψη σημασίας, ενδιαφέροντος, αξίας, σχέσης, ή σημαντικότητας από κάποιο πράγμα ή μία έννοια. Ανυπαρξία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει τίποτα, η κατάσταση της μη ύπαρξης.

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυτική φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρμενίδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους πιο πρώιμους δυτικούς φιλόσοφους που θεώρησαν το "τίποτα" ως ιδέα, ήταν ο Έλληνας της σχολής του μονισμού, Παρμενίδης (5ος αιώνας π.Χ.). Είπε πως το τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει, λόγω του εξής λογικού συλλογισμού: Για να μιλήσει κανείς για κάτι, πρέπει να μιλήσει για κάτι που υπάρχει. Από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να μιλήσει για κάτι στο παρελθόν, αυτό το πράγμα μάλλον συνεχίζει να υπάρχει (κατά μία έννοια) τώρα, και από αυτό, ο Παρμενίδης καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει η αλλαγή.

Ο Παρμενίδης είχε το σεβασμό των άλλων φιλοσόφων, και επηρέασε, μεταξύ άλλων, τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Ο Αριστοτέλης σκέφτεται σοβαρά τη θεωρία του Παρμενίδη, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: Παρ' όλο που αυτές οι απόψεις φαίνονται να έχουν λογική σε μία διαλεκτική συζήτηση, ωστόσο το να το πιστέψουμε μοιάζει γειτονικό με την τρέλα, όταν κάποιος αναλογίζεται τα γεγονότα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]