Τίγρη της Ιάβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίγρη της Ιάβας

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες


Η τίγρη της Ιάβας ήταν πληθυσμός του Panthera Tigris sondaica που ζουσε στην Ιάβα της Ινδονησίας έως το 1970. Κυνηγήθηκε ανελέητα και ο βιότοπός της καταστράφηκε. Ήταν ένα εκ των τριών υποειδων τίγρης που ζούσαν στα νησιά Σούνδες.

Παλαιότερα, θεωρήθηκε ως ξεχωριστό υποείδος τίγρης, το οποίο είχε ταξινομηθεί ως εξαφανισμένο στην κόκκινη λίστα της IUCN το 2008. Το 2017, η ταξινομία του ζώου άλλαξε και η τίγρη της Ιάβας πήρε την ονομασία P. t. sondaica, την οποία έχει και η τίγρη της Σουμάτρας που επιβιώνει και σήμερα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA από 23 δείγματα τίγρης από συλλογές μουσείων δείχνουν ότι οι τίγρεις αποίκισαν τα νησιά Σούνδες κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1844, ο Temminck έδωσε την επιστημονική ονομασία Felis tigris sondaicus στην τίγρη της Ιάβας.

Το 1929, ο Βρετανός ταξινομιστής Reginald Innes Pocock κατέταξε το υποείδος στο γένος Panthera χρησιμοποιώντας την επιστημονική ονομασία Panthera tigris.

Το 2017, η Task Force Classification Task αναθεώρησε τη φτωχή ταξινόμηση και τώρα αναγνωρίζει τους ζωντανούς και εξαφανισμένους πληθυσμούς τίγρεων στην Ινδονησία ως P. t. sondaica.