Τέοντοορ φαν Χέιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τέοντοορ φαν Χέιλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Theodoor van Heil (Ολλανδικά)
Γέννηση1635[1]
Βρυξέλλες
Θάνατος1691[1]
Βρυξέλλες
Χώρα πολιτογράφησηςΝότιες Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος
ΚίνημαΡεαλισμός
Είδος τέχνηςτοπιογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΡεαλισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άποψη των Βρυξελλών

Ο Τέοντοορ φαν Χέιλ (Theodoor van Heil, [2] Βρυξέλλες, 1635 – μετά το 1691), ήταν Φλαμανδός ζωγράφος τοπίων, γνωστός για τα χειμερινά τοπία, τις απόψεις πόλεων και τις σκηνές καιόμενων πόλεων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέοντοορ φαν Χέιλ ήταν γιος του Ντάνιελ φαν Χέιλ, ζωγράφου τοπίων. Προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια: ο παππούς του, Λέο, ήταν ζωγράφος, όπως και οι δύο από τους θείους του: Ο Λέο φαν Χέιλ ήταν αρχιτέκτονας και ζωγράφος και ο Γιαν Μπάπτιστ φαν Χέιλ (Jan Baptist van Heil) ήταν ζωγράφος πορτρέτων και ιστορικών θεμάτων. [3]

Τοπίο του ποταμού με μορφές

Ο Τέοντοορ πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του. Έγινε Δάσκαλος της Συντεχνίας του Αγίου Λουκά των Βρυξελλών το 1668.

Είναι γνωστό ότι ο καλλιτέχνης ήταν ακόμα εν ζωή το 1691. Αν ήταν ο ζωγράφος του βομβαρδισμού των Βρυξελλών το 1695 ( Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου ), πρέπει να ήταν ακόμη εν ζωή το 1695.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέοντοορ φαν Χέιλ είναι γνωστός για τα τοπία με το ύφος του πατέρα του. Αυτά περιελάμβαναν χειμερινά τοπία και σκηνές πυρκαγιών σε πόλεις.

Ο Τέοντοορ φαν Χέιλ ζωγράφισε μια σειρά τοπογραφικών προβολών της γενέτειρας πόλης του, των Βρυξελλών. Μία άποψη των Βρυξελλών από το κάστρο του Koekelberg (1692, Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου ) απεικονίζει την πανοραμική θέα της πόλης, όπως φαίνεται από τα βόρεια. Σε σύγκριση με την άποψη των Βρυξελλών που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης της Αμβέρσας Γιαν Μπάπτιστ Μποννεκρόι περίπου τριάντα χρόνια ενωρίτερα, η άποψη του φαν Χέιλ παρουσιάζει την πόλη από μεγαλύτερη απόσταση και από χαμηλότερο σημείο θέασης. Συνέπεια αυτού είναι ότι τα κτίρια παρουσιάζονται με πιο συμπαγή τρόπο. Μόνον τα μεγάλα μνημεία είναι αναγνωρίσιμα. Ο φαν Χέιλ απεικόνιζε στο προσκήνιο σκηνές από την εξοχική ζωή, όπως ιππείς, βοοειδή, βοσκούς και αγρότες.

Βομβαρδισμός των Βρυξελλών το 1695

Από τις πέντε άλλες απόψεις των Βρυξελλών από τον Τέοντοορ φαν Χέιλ στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου, δύο προσφέρουν πιο κοντινή θέα στην πόλη και τρεις απεικονίζουν πυρκαγιές στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτος είναι ο πίνακας βομβαρδισμός των Βρυξελλών το 1695, ο οποίος δείχνει την πόλη στις φλόγες μετά τον βομβαρδισμό από τα γαλλικά στρατεύματα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ολλανδικά) RKDartists. 37080. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. First name sometimes also 'Theodore'; Monogrammed with TVH of T.v.H
  3. Daniel van Heil, The Burning of Troy at Christie’s

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Theodoor van Heil στο Wikimedia Commons