Τάφος του Αποστόλου Πέτρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάφος του Αποστόλου Πέτρου
Χάρτης
Είδοςτάφος και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′8″N 12°27′12″E
ΧώραΒατικανό
Commons page Πολυμέσα

Ο τάφος που ταυτίστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με αυτόν του Αγίου Πέτρου βρίσκεται σε μια περιοχή κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στεγάζεται από ένα κιβώριο. Σε αυτό το τάφο, βρέθηκαν τα λείψανα τεσσάρων ατόμων και οστά οικοσίτων ζώων. Οι επιστήμονες, που στηρίχθηκαν στη μέθοδο της χρονολόγησης με άνθρακα 14, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανάγονται στον 1ο ή 2ο μ.Χ. αιώνα. Μέσα στη σαρκοφάγο, οι αρχαιολόγοι που έσκαβαν στο ναό από το 2002, ανακάλυψαν—εκτός από τα οστά—κόκκους από λιβάνι αλλά και υπολείμματα από δύο λινά υφάσματα. Το 1953, μετά το πέρας της πρώτης φάσης των ανασκαφών, βρέθηκαν ορισμένα οστά σε μία κρύπτη, στην βόρεια πλευρά του ενεπίγραφου τοίχου. Ο ανθροπολόγος Venerando Correnti, ο οποίος μελέτησε τα οστά καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι άνηκαν σε ένα άντρα γεροδεμένο, ύψους ενός μέτρου και 65 εκατοστών και ηλικίας ανάμεσα στα 60 και τα 70. Στην ταφική κόγχη εντοπίστηκαν οστά από κάθε σχεδόν σημείο του σώματος του, εκτός από τα πόδια. Πάνω τους υπήρχαν ίχνη από χρυσάφι και υφάσματος από πορφύρα, γεγονός ασύνηθες για μια ταφή σε μια λαϊκή νεκρόπολη, όπως εκείνη του λόφου του Βατικανό. Στις 26 Ιουνίου 1968, ο Πάπας Παύλος V ανακοίνωνε την ολοκλήρωση των ερευνών που συμπέραναν την ταύτιση των οστών με τα λείψανα του Αποστόλου Πέτρου. Η Margherita Guarducci υποστήριξε ότι αυτά ήταν τα λείψανα του Αποστόλου Πέτρου και ότι είχαν μετακινηθεί από τον τάφο κάτω από το κιβώριο, "κατά την εποχή του Κωνσταντίνου, μετά την ειρήνη της εκκλησίας» (313).[1] Ο Αντόνιο Ferrua, επικεφαλής της ανασκαφής του λεγομένου "τάφου του Αποστόλου Πέτρου", είπε ότι δεν ήταν πεπεισμένος αν τα οστά που βρέθηκαν ανήκαν στον Απόστολο Πέτρο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guarducci, Margherita. «The Remains of Peter». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2009. 
  2. «Antonio Ferrua, 102; Archeologist Credited as Finding St. Peter's Tomb». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012.