Τάμας Μπόρσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάμας Μπόρσος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Ιουνίου 1566
Τίργκου Μούρες
Θάνατος1633
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας (1570-1711)
ΘρησκείαSzekler Sabbatarians
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης
πρέσβης (1618–1620)
Οικογένεια
ΓονείςSebestyén Borsos
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαmayor (1599–1604, Τίργκου Μούρες)

Ο Τάμας Μπόρσος ντε Ος (Μαροσβασαρέλι, 14 Ιουνίου 1566 – μετά το 1633) ήταν Ούγγρος πολιτικός και διπλωμάτης στο Πριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας, ο οποίος υπηρέτησε ως δήμαρχος του Μαροσβασαρέλι (που σήμερα ονομάζεται Τίργκου Μούρες) και πρσεβευτής του Γκαμπριέλ Μπεθλέν, πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία .

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τάμας ήταν γιος του ιστορικού Σεμπεστένι Μπόρσος, ο οποίος το 1597, υπηρέτησε ως συμβολαιογράφος, ενώ από το 1602 έως το 1604, ήταν ο δήμαρχος (αρχιδικαστής) του Μαροσβασαρέλι.

Ένας από τους προμαχώνες του φρουρίου του Μαροσβασαρέλι

Κατά τη διάρκεια μαχών με τους Οθωμανούς, το παλιό φρούριο του Μαροσβασαρέλι καταστράφηκε και δεν έδωσε καταφύγιο στους κατοίκους. Μαζί με πολλούς άλλους κατοίκους της πόλης, ο Τάμας Μπόρσος βρήκε τότε καταφύγιο στο Μπρασόβ (ουγγρικά: Brassó‎, ρουμανικά: Braşov‎), πόλη των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας. Βλέποντας το κάστρο της πόλης, ο Μπόρσος είχε αναφωνήσει: «Αχ, αν μπορούσα να χτίσω μόνο έναν από τους προμαχώνες του στο Μαροσβασαρέλι, δεν θα χρειαζόταν ο κόσμος να αναζητήσει καταφύγιο στο δάσος σε περίπτωση κινδύνου». Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχιδικαστής έστειλε αρκετές αιτήσεις στον πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας και στον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να λάβει την άδεια για την ανέγερση ενός φρουρίου. Αφού έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις, η κατασκευή ξεκίνησε το 1602. Πρώτα αποκαταστάθηκε η κατεστραμμένη εκκλησία του φρουρίου, μετά χτίστηκαν οι προμαχώνες και τα τείχη πάχους δέκα μέτρων. Ο πληθυσμός της πόλης συνέβαλε σημαντικά στην κατασκευή του κάστρου και των προμαχώνων καθώς οι συντεχνίες της πόλης ανέλαβαν το κόστος κατασκευής και τις εργασίες των πέντε στους επτά προμαχώνες.

Ήταν ο εκπρόσωπος της γενέτειράς του στη σύνοδο του κοινοβουλίου της Τρανσυλβανίας που πραγματοποιήθηκε στο Ντες (που σήμερα ονομάζεται Ντες και ανήκει στη Ρουμανία) το 1603. Από το 1605, διορίστηκε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας (ουγγρικά: fejedelmi tábla‎). Το 1606, ήταν μέλος του κοινοβουλίου της Τρανσυλβανίας και έκανε γνωστό στον πρίγκιπα Ιστβάν Μποκσάϊ ότι το Μαροσβασαρέλι αναγνώριζε την κυριαρχία του.

Ο Τάμας Μπόρσος είναι γνωστός ως ένας από τους πρώτους Ούγγρους διπλωμάτες. Κατά τα έτη 1613, 1618 και 1625, ήταν ο πρεσβευτής (τουρκικά: kapu kethüdasi, ουγγρικά: kapitiha‎) της Τρανσυλβανίας στην Υψηλή Πύλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη. Ενήργησε ως επίτροπος του πρίγκιπα Γκαμπριέλ Μπεθλέν στις συνθήκες ειρήνης της Τρνάβα (1615) και του Γκιαρμάτ (1625). Το 1630, ήταν απεσταλμένος της Τρανσυλβανίας στον Τούρκο βεζίρη της Βούδας. Πέθανε μετά το 1633. [1]

Οι διπλωματικές του επιστολές, γραμμένες στην ουγγρική γλώσσα. προς τον Γκαμπριέλ Μπεθλέν, πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, και άλλα χειρόγραφά του αποτελούν σημαντικές πηγές για τη μελέτη της πολιτικής ιστορίας της Τρανσυλβανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tamás Borsos. Kocziány László, επιμ. Vásárhelytől a Fényes Portáig ( "From Vásárhely to the Sublime Porte"). Bucharest: Kriterion Könyvkiadó, 1972. σελίδες 5–37.