Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών υπάγεται στον Ελληνικό στρατό. Συστήθηκε το 1946, κατά τα αγγλικά πρότυπα της RASC, και υλοποιήθηκε από την ένωση τον Λόχων Αυτοκινήτων και του Σώματος της Επιμελητείας. Αρχικά συμπεριλάμβανε Λόχους Ημιονηγών, Λόχους Αυτοκινήτων, Αποθήκες Τακτικών Χορηγήσεων. Στην συνέχεια ανασυγκροτήθηκε, οργανώθηκαν νέες Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες.

Το διακριτικό του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών αποτελείται από ένα στάχυ που συμβολίζει τον εφοδιασμό και την τήρηση αποθεμάτων εφοδίων[1], δύο φτερά που συμβολίζουν τον ανεφοδιασμό από αέρα και ένα κυκλικό περίβλημα φύλλων δρυός που συμβολίζει τις μεταφορές. Τα χρώματα του ΣΕΜ είναι το κίτρινο και το πράσινο (κίτρινο – πράσινο – κίτρινο). Προστάτης Άγιος είναι ο Άγιος Γεώργιος, όμως το ΣΕΜ τιμά ιδιαίτερα και τον Άγιο Χριστόφορο, ως προστάτη των οδηγών[2].

Η αποστολή του Σώματος είναι η υποστήριξη των Μονάδων και Σχηματισμών του Στρατού με Εφόδια (Τρόφιμα, καύσιμα και ελαιολιπαντικά), η εκτέλεση μεταφορών επ'ωφελία Μονάδων και Σχηματισμών[3], η διαχείριση αναλωσίμων υλικών και κενών συσκευασίας εφοδίων καθώς και η αρτοποίηση για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Η βασική εκπαίδευση σε ειδικότητες του Σώματος, καθώς και τα σχολεία εφαρμογής των Στελεχών του, γίνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών[1]. Εκεί λειτουργεί το Α΄ΚΕΚ των Ενόπλων Δυνάμεων, παρέχοντας πιστοποιήση σε ειδικότητες (επαγγέλματα) Μάγειρα και Αρτοποιού, ενώ με νομοθετική ρύθμιση, θα μπορεί να δίδει πιστοποίηση οδηγού επαγγελματικού αυτοκινήτου (Γ΄κατηγορίας).

Μονάδες του Σώματος που λειτουργούν, για την εκπλήρωση της αποστολής του είναι (κατά τύπο): Αποθήκες Βάσεως, Αποθήκες Καυσίμων, Τάγματα Μεταφορών, Τάγματα Εφοδιασμού, Λόχοι Εφοδιασμού - Μεταφορών.

  1. 1,0 1,1 «Σώμα Εφοδιασμού – Μεταφορών: Εντυπωσιακές φωτογραφίες!». 
  2. «ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. «Δραστηριότητες Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών (φωτ)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2021.