Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας
Χερσαία Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Τα Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας έχουν μήκος περίπου 200 χιλιόμετρα και χωρίζουν τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη στην Τουρκία.

Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν κυρίως τον ποταμό Έβρο. Σε ορισμένα σημεία, τα σύνορα δεν ακολουθούν την κύρια πορεία του ποταμού, κυρίως επειδή ο ποταμός έχει ισιώσει.

Εμπόδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2012, ανεγέρθηκε ένας ψηλός συνοριακός φράκτης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, εκεί όπου δεν χωρίζονται από τον ποταμό, λόγω της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης.[1] Επιπλέον, υπάρχει ένα θαλάσσιο σύνορο που μερικές φορές περνά από πορθμούς πλάτους λίγων χιλιομέτρων.

Συνοριακές διελεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρεις συνοριακές διελεύσεις σε ολόκληρα τα σύνορα, δύο για την κυκλοφορία οχημάτων και μία για την κυκλοφορία οχημάτων και τρένων. Η πιο πολυσύχναστη από τις τρεις, τα Ύψαλα, είναι από τα πιο πολυσύχναστα συνοριακά σημεία ελέγχου στον κόσμο.

Flag of Turkey.svg Τουρκικό σημείο ελέγχου Επαρχία Flag of Greece.svg Ελληνικό σημείο ελέγχου Νομός Άνοιξε Διαδρομή στην Τουρκία Διαδρομή στην Ελλάδα Κατάσταση
Παζάρκουλε Αδριανουπόλεως Καστανιές Έβρου 20 Απριλίου 1952 Tabliczka E85.svg GR-EO-51.svg Ανοικτό
Ύψαλα Αδριανουπόλεως Κήποι Έβρου 10 Ιουλίου 1961 Tabliczka E90.svg Autokinetodromos A2 number.svg Ανοικτό
Ουζούν Κιοπρού Αδριανουπόλεως Πύθιο Έβρου 4 Σεπτεμβρίου 1953 Ανοικτό

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]