Σύμφωνο Μόλοφ-Καφαντάρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σύμφωνο Μόλοφ-Καφαντάρη ήταν διεθνής συνθήκη, η οποία υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1927 μεταξύ του Βασιλείου της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ιστορικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι προκάλεσαν μεταβολή των συνόρων στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου γειτνιάζουσας του Αιγαίου Πελάγους. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος προκάλεσε την υποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από, σχεδόν, το σύνολο της Ευρώπης. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος ολοκληρώθηκε με την ήττα της Βουλγαρίας, η οποία υποχρεώθηκε στην υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (1913) και την παραίτηση από τη διεκδίκηση, ως αποτέλεσμα, ορισμένων εκ των εδαφών που είχε καταλάβει στη διάρκεια του προηγούμενου πολέμου. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατέληξε σε νέα ήττα της Βουλγαρίας, η οποία υποχρεώθηκε στην υπογραφή της Συνθήκης του Νεϊγύ και την παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα.

Περιεχόμενο του συμφώνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύμφωνο υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών του Βασιλείου της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Μόλοφ, και της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας, Γεωργίου Καφαντάρη. Έδωσε λύση στα οικονομικής φύσεως ζητήματα που σχετίζονταν με τη ρευστοποίηση των βουλγαρικών ιδιοκτησιών στην Ελλάδα και των ελληνικών ιδιοκτησιών στη Βουλγαρία. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε στην καταβολή αποζημίωσης στη Βουλγαρία ύψους 1.050.000 λεβ της εποχής εκείνης. Ακολούθησε, επίσης, ως απόρροια αυτής, νέα ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ των δύο Κρατών.

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Accord Mollov-Kaphantaris της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).