Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (αγγλικά: Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence) υπογράφτηκε το 2011, στην Κωνσταντινούπολη, γι’ αυτό και είναι γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός της είναι η παρεμπόδιση και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και η προστασία των θυμάτων θέτοντας παράλληλα τέλος στην ατιμωρησία των δραστών.

Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 είχε υπογραφεί από 46 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που κύρωσε τη Σύμβαση, τον Μάρτιο του 2012, [1] ενώ εννέα χρονια αργότερα, τον Μάρτιο του 2021, ανακοίνωσε την απόσυρση της από τη σύμβαση[2].

Δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συμβούλιο της Ευρώπης από τη δεκαετία του ενενήντα είχε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το 2002 υιοθέτησε τη σύσταση Rec(2002)5, της Επιτροπής των Υπουργών προς τα κράτη μέλη για την προστασία των γυναικών από τη βία και τη διετία 2006-2008 διεξήγαγε πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στην έμφυλη βία και την ενδοοικογενειακή βία. Και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε ψηφίσματα και συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την υιοθέτηση νομικά δεσμευτικών προτύπων με σκοπό την παρεμπόδιση της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων.

Η καμπάνια του Συμβουλίου ανέδειξε τη μεγάλη διαφοροποίηση στον τρόπο αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών στα κράτη μέλη και την ανάγκη εναρμόνισης των νομοθεσιών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα θύματα θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας σε κάθε κράτος μέλος. Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησαν συζητήσεις για την ενίσχυση της προστασίας απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία.

Το Δεκέμβριο του 2008 η Επιτροπή των Υπουργών προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας ειδικών που θα ετοίμαζε ένα σχέδιο σύμβασης σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Η ομάδα αυτή ονομάστηκε CAHVIO (Ad Hoc Committee for preventing and combating violence against women and domestic violence) και τα επόμενα δύο χρόνια προετοίμασε το σχέδιο σύμβασης. Κατά το τελευταίο στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ρωσία και η Αγία Έδρα πρότειναν διάφορες τροποποιήσεις στο σχέδιο, οι οποίες περιόριζαν την προστασία που παρεχόταν με βάση το μέχρι τότε κείμενο του σχεδίου γεγονός για το οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία. Το σχέδιο της Σύμβασης οριστικοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]