Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύγχρονα Εβραϊκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγχρονα Εβραϊκά
ΤαξινόμησηΑφροασιατική
Σύστημα γραφήςεβραϊκό αλφάβητο
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσα Ισραήλ
ΡυθμιστήςΑκαδημία για την Εβραϊκή γλώσσα (האקדמיה ללשון העברית HaAqademia LaLashon Ha‘Ivrit)
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3heb
SILHBR
Ο εβραιόφωνος κόσμος:[1][2]
  Περιοχές όπου οι ομιλητές των εβραϊκών αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων (>50%)
  Περιοχές όπου οι ομιλητές των εβραϊκών αποτελούν μεταξύ 25% και 50% του πληθυσμού
  Περιοχές όπου τα εβραϊκά είναι μειονοτική γλώσσα (<25%)

Τα Σύγχρονα Εβραϊκά ή Εβραϊκά του Ισραήλ (עברית חדשה‬, 'ιβγίτ χαντασά [ivˈʁit χadaˈʃa] – "Σύγχρονα Εβραϊκά" ή "Νέα Εβραϊκά"), γνωστότερη ως Εβραϊκά (עברית‬ ιβρίτ) είναι η επίσημη μορφή της εβραϊκής γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Ομιλείται από τα αρχαία χρόνια. Η Εβραϊκή γλώσσα είναι μέλος του χαναανικού κλάδου των σημιτικών γλωσσών. Η Εβραϊκή γλώσσα αντικαταστάθηκε από την δυτική διάλεκτο της αραμαϊκής γλώσσας ως καθομιλουμένη γλώσσα των Εβραίων στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., αν και συνέχισε να χρησιμοποιείται ως λειτουργική και λογοτεχνική γλώσσα. Αναβιώθηκε ως ομιλούμενη γλώσσα στον 19ο και 20ό αιώνα και είναι η επίσημη γλώσσα του Ισραήλ.

Εάν προστεθεί ο αριθμός των μητρικών ομιλητών της γλώσσας, των ανθρώπων που την γνωρίζουν άπταιστα και αυτών που δεν την γνωρίζουν άπταιστα, τα σύγχρονα εβραϊκά ομιλούνται από περίπου 9 εκατομμύρια άτομα.[3][4] Οι περισσότεροι ομιλητές είναι πολίτες του Ισραήλ: περίπου πέντε εκατομμύρια ισραηλινοί ομιλούν τα σύγχρονα εβραϊκά ως μητρική γλώσσα, 1.5 εκατομμύριο άτομα είναι μετανάστες στο Ισραήλ, 1.5 εκατομμύριο άτομα είναι Άραβες πολίτες της χώρας που συνήθως ομιλούν τα αραβικά ως μητρική γλώσσα και μισό εκατομμύριο είναι Εβραίοι της διασποράς ή μετανάστες από το Ισραήλ.

Ο επίσημος ρυθμιστής φορέας της γλώσσας είναι η Ακαδημία για την Εβραϊκή γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2018. 
  2. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2018. 
  3. Klein, Zeev (March 18, 2013). «A million and a half Israelis struggle with Hebrew». Israel Hayom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 November 2013. https://web.archive.org/web/20131104001556/http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=8065. Ανακτήθηκε στις 2 November 2013. 
  4. Nachman Gur, Behadrey Haredim. «Kometz Aleph – Au• How many Hebrew speakers are there in the world?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2013. CS1 maint: Uses authors parameter (link)