Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σόφακος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σόφακος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΗρακλής και Τίγγη

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία και στην Θρησκευτική παράδοση των Βέρβερων ο Σόφακος ήταν ένας ήρωας - Ημίθεος των Βερβέρων.[1] Σύμφωνα με τον μύθο ο Σόφακος ήταν γιος της θεάς των Βερβέρων Τίγγης και του πρώτου συζύγου της του Έλληνα ημίθεου Ηρακλή του γιου του ύπατου των Ελλήνων θεών Διός και της Αλκμήνης.[2][3] Η ετεροθαλής αδελφή του ήταν η Ιφινόη και ο ετεροθαλής αδελφός του ο Παλαίμονας γιος του Ηρακλή και της Ιφινόης. Ο Σόφακος αντικατέστησε τον σύζυγο της μητέρας του Ανταίο στον ρόλο του προστάτου των Βερβέρων, ίδρυσε την Ταγγέρη στην μνήμη της μητέρας του.[4][5] Σύμφωνα με την μυθολογία των Βέρβερων οι βασιλείς τους κατάγονταν από τον Σόφακο που τον τιμούσαν ως προστάτη των εδαφών τους. Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου ανέθεσαν στον γιο του Διόδωρο να κυβερνήσει όλες τις Βερβερικές φυλές στην Βόρεια Αφρική.[6] Ο Πλούταρχος γράφει ωστόσο ότι όλοι αυτοί οι μύθοι δημιουργήθηκαν για να τιμηθεί ο κορυφαίος βασιλιάς των Βερβέρων στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία Ιόβας Β΄ ως απόγονος του Ηρακλή μέσω του Διόδωρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Gaius Julius Hyginus, Fabulae from The Myths of Hyginus translated and edited by Mary Grant. University of Kansas Publications in Humanistic Studies.
  • Hesiod, Shield of Heracles from The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation by Hugh G. Evelyn-White, Cambridge, MA.,Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1914. Online version at the Perseus Digital Library.